Půl milionu korun pro vítěze soutěže Vesnice roku

0

Krajské kolo soutěže Vesnice roku, nová pravidla, finanční odměny, inovativní řešení, Moravskoslezský kraj, blog, region24


Krajské kolo soutěže Vesnice roku začíná s novými pravidly a vyššími finančními odměnami pro vítěze. Šárka Šimoňáková, náměstkyně hejtmana MSK, vyzývá co nejvíce obcí k účasti.

Tento měsíc oficiálně startuje krajské kolo soutěže Vesnice roku, a to s několika novými pravidly a atraktivními finančními odměnami pro vítěze. Spolu s tímto oznámením vyslovila Šárka Šimoňáková, náměstkyně hejtmana Moravskoslezského kraje (MSK) pro regionální rozvoj, své nadšení a očekávání od obcí z regionu.

'Chtěli bychom, aby se do soutěže přihlásilo co nejvíce obcí z našeho kraje. Mnohé mají ambiciózní plány, realizují zajímavé projekty a mohou se pochlubit bohatým komunitním životem. Určitě si zaslouží naši pozornost i uznání,' uvedla Šimoňáková. V minulém roce triumfoval v krajském kole Hrádek na Jablunkovsku, který nakonec v národním kole soutěže obsadil úctyhodné druhé místo.

Letošní soutěž, již 28. ročník, přichází s hned několika novinkami. Obce se musí nyní přihlašovat výhradně elektronicky na webových stránkách soutěže Vesnice roku. Dále byla přidána nová kategorie, ve které je možné získat fialovou stuhu za innovativní řešení. Navíc byly zvýšeny odměny pro vítěze jednotlivých kategorií.

'V krajském kole soutěže jsme dokonce zdvojnásobili finanční odměnu pro vítěze. Letos získá Vesnice roku Moravskoslezského kraje půl milionu korun. Tyto peníze bude vítězná obec moci využít na své další projekty a aktivity, které obec zvelebí, rozvinou její tradice nebo obohatí místní komunitní život,' doplnila Šimoňáková.

Přihlásit se do soutěže mohou obce do 26. dubna. Krajská kola proběhnou v průběhu května a června a celostátní kolo se uskuteční v září 2024 v Uherském Hradišti.

Soutěž Vesnice roku je součástí Programu obnovy venkova a vyhlašuje se každoročně od roku 1995. Cílem této soutěže je povzbudit obyvatele venkova k aktivní účasti na rozvoji svého domova a upozornit veřejnost na význam venkova. Mimo jiné se hodnotí koncepční dokumenty, společenský život, aktivity občanů, podnikání, péče o stavební fond a obraz vesnice, občanská vybavenost, inženýrské sítě a úspory energií, péče o veřejná prostranství, přírodní prvky a zeleň v obci či připravované záměry a informační technologie obce.

Jak vidíte, start krajského kola soutěže Vesnice roku je tedy plný novinek. Vyhlašování soutěže Vesnice roku nabízí nejen finanční odměny, ale také příležitosti k rozvoji místních obcí a k zdůraznění významu venkova. Během příštích měsíců uvidíme, které obce se do soutěže přihlásí a jak se jim bude dařit v krajských kolech. Jsme nadšeni, že budeme sledovat jejich cestu ke krajskému titulu a možná i k vítězství v celostátním kole.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář