ZPRÁVY Ekonomika Ostravský kraj

Trh elektromobilů v USA?

Bývalý šéf Fordu, Mark Fields, varuje, že americký trh s elektromobily ztrácí optimismus a vítá realitu, s nižšími prodeji než se očekávalo. S menším zájmem o nové modely a rychle padajícími cenami, automobilky revidují plány expanze a investic. Fields zdůrazňuje narůstající konkurenci čínských výrobců elektromobilů.

0

Dnes Rebeka Schmidt

Americké velké banky těží, menší banky bojují

Velké americké banky, jako JPMorgan a Citi, se úspěšně přizpůsobily novým regulačním požadavkům a zvyšují konkurenceschopnost. Menší banky čelí tlaku z nedostatku zdrojů.

0

Včera Adam Wágner

Stavebnictví začátkem roku kleslo o 5,9%

České stavebnictví začalo rok 2021 s poklesem o 5,9%, hlavně díky komplexní a obtížné stavební legislativě. Na druhou stranu, bytová výstavba zaznamenala nárůst, se 3 498 nových bytů zahájených v lednu, což je o 29,9% více než loni.

0

Před 2 dny Adam Wágner

Nový elektromobil Škoda Epiq

Škoda Auto představila na českém trhu elektrický crossover Škoda Epiq s moderním designem, dojezdem až 400 km a technologiemi za atraktivní cenu. Výrobce plánuje v nadcházejících letech investovat více než 5,6 miliard eur do elektromobility.

0

Před 3 dny Rebeka Schmidt

Pohonné hmoty brzy znovu zdraží

Ceny pohonných hmot v České republice pravděpodobně brzy vzrostou kvůli několika faktorům, jako je omezení produkce ropy OPEC, rostoucí globální poptávka, zejména v USA, a geopolitická situace. Slabší dolar také zvyšuje poptávku po ropě.

0

Před 3 dny Rebeka Schidt

Elektromobilita ztrácí - automobilky hledají alternativní cesty

Rozhodování dodavatelů automobilového průmyslu mezi spalovacími motory a elektromobily komplikuje zpomalující prodej elektromobilů a zájem o alternativní paliva. Spolupráce či konsolidace mezi dodavateli by mohly být řešením nejistoty.

0

Před 4 dny Lenka Hubingerová

Většina zaměstnanců Liberty stále doma: výroba klesne o 60%

Hutní společnost Liberty Ostrava odložila nástup zaměstnanců do práce již potřinácté a většina zůstává doma. Restrukturalizační plán údajně počítá s poklesem výroby o 60%.

0

Před 4 dny Rebeka Schidt

Ceny benzínu a nafty mírně fluktují: Brzy levnější nafta než benzín?

Ceny pohonných hmot v ČR mají smíšený vývoj - cena benzínu stoupla na 38,46 Kč/litr, zatímco nafta klesla na 38,48 Kč/litr. Zlepšení situace na trhu s ropou ovlivňuje ceny nafty, zatímco ceny ropy procházejí menší korekcí. Stabilní kurz koruny může pomoci udržet nízké ceny.

0

Před 4 dny Rebeka Schidt

Vodafone přebírá SAZKAmobil: Schválení odkupu proběhlo!

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže schválil prodej SAZKAmobilu společnosti Vodafone. Transakce by měla být dokončena v dubnu a přinese nové možnosti pro více než 200 tisíc zákazníků v České republice.

0

Před 4 dny Adam Wágner

Lednový nárůst tržeb překonává očekávání

Čeští spotřebitelé navýšili své výdaje v lednu nejvíce za poslední dva roky, což je dobrá zpráva pro maloobchod. Důvodem je pokles inflace a růst spotřebitelské důvěry. Prodej nepotravinářského zboží a zvýšený prodej pohonných hmot přispěl k růstu.

0

Před 4 dny Jiří Padevěd

Růst cen dopravy a rekreace, zelenina levnější

Český statistický úřad zveřejnil únorovou inflaci, která ukázala meziroční nárůst o 2 %, o 0,3 % nižší než v lednu. Vyšší ceny pohonných hmot a rekreace přispěly k růstu cen. Obavy z možné deflace a její negativní dopad na ekonomiku stále přetrvávají.

0

Před 5 dny Rebeka Schidt

Český zahraniční obchod přinesl nižší přebytek

V lednu 2023 český zahraniční obchod přinesl nižší přebytek 3,7 mld. Kč oproti očekávaným 15 mld. Kč. Vyhlášený letošní přebytek by měl činit 130 mld. Kč. Pozitivním faktorem byl vývoz automobilů, vliv negativních faktorů na korunu by mohlo snížit očekávané snížení úrokových sazeb.

0

Před 6 dny Rebeka Schidt

Pohonné hmoty brzy zlevní!

Ceny benzínu a nafty začínají stagnovat a mohly by dokonce zlevňovat v nadcházejících týdnech. Tento vývoj je dán stabilní situací na trhu ropy a rozhodnutím kartelu OPEC o prodloužení dobrovolných škrtů. Experti doporučují sledovat vývoj na trzích a případně využít příležitost předpokládaných výkyvů cen ropy pro obchodování.

0

Před týdnem Martin Kydlíček

Zrušení dvou velkých tendrů v DP Ostrava

Dopravní podnik Ostrava zrušil tendry za více než 2 mld Kč a hledá jiné zdroje financování. Ředitel Jan Světlík uvedl, že hlavním důvodem je změna na finančních a energetických trzích. Stornování neznamená konec vodíkové dopravy v Ostravě, podnik aktualizuje plán obnovy vozového parku.

0

Před týdnem Martin Kydlíček