ZPRÁVY Kultura Ostravský kraj

Třinecká Krystyna Pyszková korunována Miss World!

Čerstvá Miss World, Třinecká Krystyna Pyszková, získala srdce celého světa. V květnu proběhnou oslavy vítězství v Třinci, kde má Krystyna připravené překvapení od místních představitelů. Momentálně pobývá v zahraničí a věnuje se povinnostem spojeným se soutěží Miss World.

0

Před 4 dny Rebeka Schidt

Interaktivní koncert: Hudební fantazie dětí s Oranem Etkinem

Interaktivní koncert Orana Etkina s kapelou přichází 2. dubna 2024 16:30 - 17:30 do českých měst v rámci festivalu Mladí ladí dětem. Cílem je vést děti k vnímání hudby skrze fantazii a ukázat, že hudba je radost. Koncerty proběhnou v Praze, Ostravě, Olomouci a Litvínově.

0

Před 5 dny Martin Kydlíček

Americká fotografka Ruth Orkin oživuje 50. léta: život ve městech a ženy

V Ostravě proběhne od 15. července do 3. října výstava americké fotografky Ruth Orkin, která představuje 140 jejích fotografií z 40. a 50. let 20. století. Výstava se zaměřuje na poválečnou Ameriku, život ve městech jako New York a americké ženy v nastupujícím období feminismu.

0

Před týdnem Martin Kydlíček

Tři mušketýři a muž se železnou maskou: Akce Léto na zámku láká diváky každého věku

Letošní divadelní sezona na zámku Fryštát v Karviné začala představením Tři mušketýři, kteří předvedou své dovednosti a odvahu. V rámci akce Léto na zámku se s nimi setkáme několikrát v nových představeních. Představení je vhodné pro celou rodinu a nabízí akci, šermířské souboje a dramatické zvraty.

0

Před týdnem Martin Kydlíček

Thajská punková cesta: Lokálně, levně a s faux pas 20. březen 18:00 - 20:00

Česká rodina se rozhodla opustit tradiční turistické zájezdy a vyzkoušela dobrodružné cestování po Thajsku s "Lowcost mamkou". Tento způsob cestování jim umožnil navštívit zajímavá místa za zlomek ceny, kterou by zaplatili v cestovních kancelářích. Lowcost mamka přežila a vzkvétala, nyní sdílí své zkušenosti s dalšími na přednášce "Cestovatelský Stand-up – Cestování s Lowcost mamkou".

0

Před týdnem Martin Kydlíček

Oslnivá setkání s autory, detektivkami a dokumentaristkou v Ostravě!

Ostravské knihovny přivítají úspěšné autorky z regionu. Mezi nimi i Alenu Mornštajnovou a Scarlett Wilkovou. Setkání s dalšími spisovateli, cestovateli a fotografy.

0

Před týdnem Martin Kydlíček

Malovaná vajíčka odkrývají tajemství dávných tradic

Výstava Vajco představuje historická malovaná vajíčka z lašsko-valašského pomezí, ukazuje jejich magický význam a rituální podtext. Exponáty z obce Lichnov představují dávné tradice a symboliku nového života, plodnosti, víry.

0

Před 2 týdny Martin Kydlíček

Koncertní hala Ostrava - otevření v roce 2028

Ostrava chystá výstavbu nové koncertní haly a rekonstrukci Domu kultury v hodnotě 2,8 miliardy Kč. Stavba, která má začít koncem letošního roku, by měla přinést městu novou kvalitu kulturního života. Financování projektu zajišťují granty, úvěry a dotace od různých zdrojů.

0

Před 2 týdny Martin Kydlíček

Ostravská galerie Plato bojuje o prestižní architektonickou cenu EU

Ostravská městská galerie Plato, která sídlí ve zrekonstruovaných bývalých městských jatkách, postoupila jako jedna z pěti finalistů v architektonické ceně Miese van der Rohe. Prestižní ocenění uděluje Evropská unie každé dva roky. Vítěz bude znám 25. dubna a slavnostní předání cen proběhne 14. května v Barceloně.

0

Před 3 týdny Martin Kydlíček

Miliony artefaktů objeveny při stavbě dálnic na východě Čech

Východní Čechy zažívají největší záchranný archeologický výzkum v historii, který provází stavbu dálnic D35 a D11. Denně jsou odkrývány miliony artefaktů, měnící pohled na českou historii. Archeologové teď v zimě katalogizují a zkoumají nálezy, což bude trvat roky.

0

Před 4 týdny Lenka Hubingerová

Divadelní léto 2024 přinese vzdělávání o klimatu

Eko-info centrum Ostrava (EICO) vytváří divadelní projekt "Divadlo pro změnu", zaměřený na vzdělávání dětí i dospělých o životním prostředí a klimatické změně. Projekt nabídne divadelní představení, interaktivní programy pro školy a další osvětové aktivity. Plánovaná premiéra je v létě 2024, s pokračováním programů až do podzimu 2025.

0

Před 4 týdny Jiří Padevěd

Setkání s Markem Vašutem 8. března 2024 v Mlýně vodníka Slámy

Setkání s Markem Vašutem, legendou českého filmu a televize, proběhne 8. března 2024 v Mlýně vodníka Slámy. Čeká na vás večer plný vzpomínek, humoru a inspirace. Vstupenky za 450 Kč budou brzy k dispozici na Ticketstream nebo v restauraci.

0

Před 4 týdny Martin Kydlíček

Těškovické jaro 2024 - letošní ročník zahájen

Těškovické jaro 2024 – divadelní festival začíná 24. února a nabídne bohatý program až do května. Návštěvníci si užijí představení různých žánrů od talentovaných divadelních souborů. Tradiční Těškovický soubor Berani ukončí festival svou premiérou.

0

Před měsícem Martin Kydlíček

Zázrak v Zoo Ostrava: Mladá šimpanzí máma přivítá druhé mládě

Zoo Ostrava zveřejnila první fotky a video nedávno narozeného šimpanze, kriticky ohroženého primáta. Mladý šimpanz se narodil v Pavilonu evoluce, 19leté matce, která v roce 2020 poprvé porodila. Chovatelé nezasahují do odchovu mláďat a nechávají vše na samicích a ostatních členech skupiny. Zoo Ostrava se dlouhodobě věnuje ochraně a popularizaci ohrožených druhů zvířat.

0

Před měsícem Martin Kydlíček