Návrat 300 zaměstnanců a prodloužení moratoria

Hutní společnost Liberty Ostrava oznámila návrat 300 zaměstnanců na pracoviště a chystá se zažádat soud o prodloužení všeobecného moratoria. Nadále trvají problémy s dodávkami energie ze společnosti Tameh Czech.


Do práce v Liberty se vrátí okolo tří set lidí, podnik bude žádat o prodloužení moratoria

Hutní společnost Liberty Ostrava zprovoznila kotelnu v koksovně, která od té doby dodává páru pro její chemický závod. Od úterý se na pracoviště vrátí zaměstnanci ředitelství a středojemné válcovny, dohromady asi tři sta lidí, uvedla mluvčí podniku Kateřina Zajíčková. Potvrdila také, že firma bude žádat soud o prodloužení všeobecného moratoria. Návrat zaměstnanců do práce byl nicméně opět odložen o týden, od 2. ledna tak podnik už dvakrát korigoval termín.

Většina provozů v huti je momentálně zastavena, neboť Liberty neuzavřela smlouvu s dodavatelem energií - společností Tameh Czech. Tameh pak okamžitě přestal postupovat dodávky energií. Oba podniky mají v současnosti značné problémy s rozpočty, přičemž menší firma už nějaký čas čelí finančním potížím. Tameh má okolo 300 zaměstnanců, Liberty zhruba 5400.

Liberty Ostrava se ale od loňského prosince může spolehnout na všeobecné moratorium, které vyhlásil soud a které má pomoci chránit jej před věřiteli. Toto moratorium má vypršet ve čtvrtek. „Soud budeme žádat o prodloužení všeobecného moratoria,“ avizovala Zajíčková.

Podle Zajíčkové zaslal podnik všem svým věřitelům - více než 1300 - restrukturalizační plán k hlasování. Plán má dvě varianty: varianta A vychází z dohody s Tamehem Czech, zatímco plán B předpokládá řešení bez jejich zapojení. Současně by firma na základě plánu A postupně splatila své závazky vůči věřitelům do jara 2026. „Plán B s dodávkami energií z Tameh Czech nepočítá, nahradily by je dodávky od jiných dodavatelů energií a hlavně z nového energetického komplexu, který bychom instalovali na podzim 2024. V tomto případě bychom vysokou pec spustili na přelomu roku 2024 a 2025 a pohledávky věřitelů splatili do konce roku 2025,“ uvedla Zajíčková.

Zda se Liberty rozhodne pro plán A nebo plán B, záleží na výsledcích hlasování věřitelů, které by mělo proběhnout do konce dubna. Za všech okolností ale mluvčí firmy zdůraznila, že se zaměstnanci budou moci vrátit do práce a podnik zkontrolovat výrobu válcovny na základě dovážky ze zahraničí nebo z vlastních zdrojů. Firma plánuje dosáhnout výrobní kapacity minimálně 80 tisíc tun měsíčně.

Tameh Czech je někdejší závod Energetika, který byl postaven jako součást tehdejší Nové huti, nynější Liberty. Dodává huti elektřinu, plyny a páry. Liberty na oplátku zajišťuje palivo v podobě vysokopecních a koksárenských plynů, bez nichž se provoz neobejde. Když huť vlastnila skupina ArcelorMittal, byla Energetika vyčleněna do samostatné firmy. Když se v roce 2019 majitelem huti stala Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty, Tameh zůstal majetkem společného podniku skupiny ArcelorMittal a polského holdingu Tauron.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy