Zvony, odcizené během druhé světové války se vracejí

Německé zvony, odcizené během druhé světové války, se po 70 letech vracejí do svých původních kostelů v Česku. Šestiletý projekt inicioval ostravsko-opavský biskup Martin David. Zvony se vracejí do míst jako Oldřišov a Třebom na Hlučínsku nebo Vřesovice na Karvinsku.


Vrací se německé zvony zpět do jejich původních kostelů - přes 70 let odmítnutí komunisty a zákaz nacistů. Takovýto projekt začal ostravsko-opavský biskup Martin David. „Kdysi byly zvony násilně odloučeny, ale nikdy neztratily svůj tón, svůj hlas. A čekaly na smíření,“ sdělil.

Podle pomocného biskupa německé diecéze Rottenburg-Stuttgart Gerharda Schneidera to byla detektivní práce zjistit, jaké zvony a odkud nahrazují. Zmínil, že celý proces trval šest let, ale nakonec se to podařilo. Zvony se vrací do obcí Oldřišov a Třebom na Hlučínsku, dále do Vřesovic, místní části Dolní Lutyně na Karvinsku, také do Doubravy na Karvinsku a Třanovic na Frýdecko-Místeku.

Nejstarší zvony pocházejí z Oldřišova s rokem odlití v roce 1507 a z Třebomi o čtyři roky později. 'Doubravský' a 'vřesovický' zvon pochází z 18. století a odlil je Franz Stanek z Opavy. Nejmladší je třanovický zvon, který farnost získala v roce 1932,“ informoval mluvčí Ostravsko-opavské diecéze Ondřej Elbel.

V průběhu druhé světové války byla mnohá z těchto zvonů rekvírována nacistickou mašinérií a většina z nich skončila v pecích pro tavení kovu. Některé vzácnější kousky ovšem přečkaly válku a po skončení konfliktu byly rozesety po různých německých farnostech. Německá diecéze Rottenburg-Stuttgart se rozhodla vrátit některé z těchto zvonů zpět do střední a východní Evropy, a to obzvláště ty, které se po válce do východní Evropy nevrátily,' uvedl Elbel.

V říjnu 2021 dorazil první z těchto zvonů na Hlučínsko, ale také do diecéze v polském Elblągu a arcidiecíze v polském současném Warminsko-Mazurském vojvodství. Nyní dalších pět moravskoslezských měst uvítá své zvony zpět domů.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy