Z Grossmannovi vily pohádkový palác

0

Ostravští představitelé, Grossmannova vila, turistická atrakce, rekonstrukce, 130 milionů korun, blog, region24


Ostravští představitelé se rozhodli obnovit Grossmannovu vilu, aby vytvořili turistickou atrakci. Rekonstrukce začala koncem roku 2021, s náklady přes 130 milionů korun. Otevření pro veřejnost je naplánováno na 4. dubna.

Kranský tisk kdysi přirovnal Grossmannovu vilu k pohádkovému sídlu. Tento obrovský objekt, zdobený s nápaditostí a luxusem, byl zároveň charakteristický svým neotřelým stavebním designem. Ostravští představitelé se nyní rozhodli obnovit tuto vilu ke své původní slávě s cílem vytvořit další turistickou atrakci v Ostravě.

'Chtěli jsme přilákat turisty do našeho města a nabídnout jim nový zážitek,“ sdělil primátor Ostravy Jan Dohnal. Rekonstrukce tohoto impozantního objektu začala na konci roku 2021, celkové náklady na rekonstrukci vily se vyšplhaly na více než 130 milionů korun.

Každá rekonstrukce však skrývá své výzvy a Grossmannova vila nebyla výjimkou. 'Čelili jsme mnoha problémům, už při začátku prací na vile jsme zjistili, že její stav je mnohem horší, než se původně předpokládalo,' uvedl stavební architekt Daniel Vaněk.

V minulosti budova procházela celou řadou změn. Původní majitelé tragicky zemřeli přímo v vile, po jejich smrti byla vila využívána jako bytový dům, následně jako mateřská škola. Po nějakou dobu byla vila bez využití, což vedlo k poškození velké části jejího dřevěného interiéru dřevomorkou.

'Naší snahou bylo vrátit vile její původní vzhled z roku 1924, proto jsme obnovili vitráže, dřevěné podlahy i nábytek, který byl původně vestavěný do interiéru. Znovu jsme také postavili dominantní schodiště v centrální hale,' dodal Vaněk.

Kromě interiéru vily byla obnovena i její zahrada, která je zdobena exotickými dřevinami, sochami a fontánou. Z původních fotografií věděli průvodci, kde původně stály sochy a altány, a snažili se je umístit na svá původní místa.

První návštěvníci se mohou těšit na prohlídku zahrady i interiéru od 4. dubna. Průvodci zde představí historii vily a sedřete osudy jeho původních majitelů.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář