Nové sportoviště na Těrlicku v ohrožení

0

Těrlicko, Karvinsko, svah sportoviště, sesuv, legálnost stavby, blog, region24


V Těrlicku na Karvinsku se zhoršují problémy se svahem sportoviště kvůli hrozbě sesuvu. Kontroverze mezi starým a novým vedením obce se týkají legálnosti stavby a materiálu. Obec byla pokutována a čelí dalšímu přestupkovému řízení.

V obci Těrlicko na Karvinsku se vyhrocují problémy spojené se svahem nově otevřeného sportoviště, který je v ohrožení sesuvu. Situaci komplikují hlavně trhliny v sedmimetrovém úbočí, z nichž plyne hrozba jeho pádu do přehrady. Řádně monitorovat dané místo je uloženo geotechnikovi.

Nyní se zdá, že kolem uměle utvořeného svahu vedle hřiště vzniká kontroverze mezi starým a novým vedením obce. Otázky se týkají nejen legálnosti celého projektu, ale především obsahu přivezeného materiálu. Stavba začala v roce 2021 za předchozího vedení, avšak podle současného starosty Davida Bieguna chyběla odpovídající projektová dokumentace i stavební povolení. Obec nyní usilovně pracuje na jeho získání, zatím však marně.

Podle bývalého starosty Martina Poláška, se však vedení obce dodrželo všech právních požadavků během stavby. Polášek je přesvědčen, že nové vedení obce nežádoucími opatřeními a špatným zacházením s danou půdou urychlilo erozi svahu.

Česká inspekce životního prostředí řeší na místě dlouhodobé nesrovnalosti, přičemž Těrlicko bylo již dvakrát pokutováno ve výši 90 000 Kč. V současné době je proti firmě a obci zahájeno další přestupkové řízení. Společnost, která se podílí na navážce, je stíhána za porušení zákona o odpadech a za terénní úpravy na lesní půdě.

Nejvhodnější a zároveň finančně nejméně náročné řešení této kritické situace se nyní pokouší nalézt současné vedení obce. Strmý svah sportovního areálu bude nějaký čas sledován geotechnikem za pomocí pohybových terčíků, které umožní přesné změření pohybu svahu a určí další postup.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář