Studie odhaluje - polovina aut v Havířově jsou cizinci

Setkání mezi BESIP a Rozvojovou komisí v Havířově proběhlo s hlavním bodem prezentace studie plánu městské mobility. Studie zjišťuje polovinu projíždějících vozidel nepatřící Havířovu a zjišťuje vysokou intenzitu dopravy mezi Životicemi a Horními Bludovicemi.


V poslední době se hodně mluví o dopravě ve městech a jak změnit infrastrukturu tak, aby byla efektivnější a přátelštější k životnímu prostředí. V souvislosti s touto problematikou se v Havířově uskutečnilo setkání mezi komisemi BESIP a Rozvojovou komisí na magistrátu města. Hlavním bodem programu byla prezentace výsledků studie plánu městské mobility v Havířově.

Studie se zaměřila na řadu faktorů včetně provozu automobilů v Havířově. Zajímavým zjištěním, které vyplývá ze statistik a analýz, je, že až polovina vozidel, která projíždí městem, v Havířově nepatří. Petr Pšenička, jednatel společnosti CityTraffic, která prováděla šetření, uvádí: 'Zde je asi silný důvod k tomu uvažovat o nějaké jiné infrastruktuře obchvatu města. Na všechny vjezdy, které jsou smysluplné do města, instalujeme kamery, které načítají SPZ a z těch obrovských statisíců dat potom automatickým zpracováním vyčteme, které značky registrační kde vjely a kudy vyjely.'

Některá zjištění studie překvapila i zástupce města. Bohuslav Niemiec, náměstek primátora za KDU-ČSL, říká: 'Překvapila nás třeba doprava z Životic do Horních Bludovic. Tam ty intenzity jsou vysoké a tak vysoké jsme je nečekali. Překvapila nás také tranzitní doprava - Havířov je konečně považován za tranzitní město. Z toho, co nám vypadlo z těch dat, tak nám říká, že do půl hodiny tím Havířovem projede polovina dopravy.'

Plán městské mobility ale není pouze o poznání, kolik automobilů městem projede. Tato studie je také důležitá pro získání dotací na různé projekty, jako jsou například vybudování cyklostezek nebo parkovišť. Díky informacím, které poskytuje, mohou městské úřady lépe plánovat a připravit infrastrukturní projekty v Havířově, které pomohou jak občanům, tak životnímu prostředí.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy