Revolutionární likvidace Dolu Frenštát: Zasypání betonem a rychlý zánik

Na Karvinsku začala likvidace další šachty, tentokrát pomocné jámy Dolu Frenštát. Proces zasypání jámy betonem má trvat 3 roky a provede jej státní podnik Diamo. Jáma je v havarijním stavu od roku 2015, použití betonu místo zpevněného zásypového materiálu je nezbytné. Po zasypání jámy přijde na řadu likvidace Dolu Darkov, což přispěje ke zlepšení stavu regionu a zvýšení bezpečnosti.


Na Karvinsku začala likvidace další šachty, tentokrát jde o pomocnou jámu Dolu Frenštát. Proces zasypání jámy betonem má trvat tři roky a bude prováděn státním podnikem Diamo. Tato akce se liší od běžného zasypávání šachet, jelikož se použije beton namísto zpevněného zásypového materiálu.

Podle Josefa Lazárka, ředitele odštěpného závodu Darkov státního podniku Diamo, je důvodem použití betonu stav jámy. 'Jáma je už od roku 2015 v havarijním stavu. Sousední jámu jsme zasypali už v roce 2004, tato byla i nadále v provozu, neboť sloužila jako vtažná jáma propojená Dolu ČSM a Darkova,' uvedl Lazárek.

Oproti jiným podobným akcím se tato liší jak použitím materiálem, tak dobou zasypávání. Jámu zasypáváme betonem a zpevněným zásypovým materiálem. Celkem půjde o 38 tisíc kubíků zpevněné betonové směsi, 5,5 tisíce kubíků betonu a k tomu bude separační vrstva štěrku,' konstatoval Josef Lazárek.

Průběh zasypávání jámy bude následovat likvidace zbytku závodu. Na místě by nemělo zůstat prakticky nic. 'V roce 2026 budeme pokračovat v likvidaci budov v okolí jámy tak, aby ještě ve stejném roce bylo vše vyřešeno. Zbourají se všechny budovy, vše bude vyčištěno. Jednáme s karvinským magistrátem, který má o následné využití areálu zájem. Máme také pracovní skupinu, jež zjišťuje, co by tady mohlo být,' doplnil Lazárek.

Po zasypání pomocného dolu by měla přijít na řadu rovněž likvidace samotného Dolu Darkov. V jeho podzemí nyní probíhají přípravné práce na definitivní konec tohoto dolu. 'Na Darkově v současnosti stavíme 163 izolačních hrází, jsme zhruba ve dvou třetinách potřebných prací,' vysvětlil mluvčí společnosti Diamo Tomáš Indrei. 'To by mělo také trvat do roku 2025 nebo začátku roku 2026, pak i zde přistoupíme k likvidaci vlastních jam.'



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy