Rarity v Zoo Ostrava: Kriticky ohrožený lidoop porodil potomka!

V Ostravské zoo se narodilo mládě kriticky ohroženého šimpanze hornoguinejského, což je úspěch pro zoo a naděje pro ohrožený druh. Mládě se narodilo v Pavilonu evoluce, kde již přišlo na svět první mládě této samice v roce 2020. Celkem se v zoo narodila čtyři mláďata šimpanzů za poslední čtyři roky.


V Ostravské zoo se narodilo další mládě kriticky ohroženého šimpanze hornoguinejského, což znamená velký úspěch pro zahradu a zároveň naději pro tento ohrožený druh. Mladá samice šimpanze přivedla na svět své druhé mládě, které přišlo na svět ve zdejším Pavilonu evoluce, který byl otevřen v roce 2015. První mládě samice porodila v roce 2020, což byl po deseti letech čekání historicky první přírůstek v Ostravské zoo.

Devatenáctiletá samice je v Ostravě od roku 2016 a pochází z německé Zoo Lipsko. Otce mláděte očekáváme najít mezi samcem, který ve zdejší zoo přišel v roce 2018 z italského Safariparku Ravenna. Ošetřovatelé prozatím do odchovu nezasahují, neboť mládě i jeho matka jsou v dobrém zdravotním stavu a zvládají péči o potomka evidentně dobře. Ještě tým řekl mluvčí zoo Žárky Novákový.

Narodilo se zde čtyři mláďata šimpanzů za poslední čtyři roky. Bohužel jedno z nich se již nestalo součástí chovných skupin kvůli úmrtí spoke samice. Skupina šimpanzů zahrnuje deset jedinců, a to dva samce, pět dospělých samic a v současné době také tři mláďata. Narodily se mláďata z roku 2020, z roku 2021 a narození nejnovějšího přírůstku.

Šimpanz hornoguinejský je nejohroženějším poddruhem šimpanze, jehož přirozeným prostředím jsou lesnaté savany a deštné lesy západní Afriky. V některých zemích již tento ohrožený druh zcela vymizel. Podle odhadů žije v divoké populaci maximálně 65 tisíc jedinců. V lidské péči pak v Evropě žije pouze zhruba 250 zvířat.

Šimpanze hornoguinejského chová zahrada již od roku 1965, s přestávkou mezi lety 1979 až 1993. Tento druh šimpanze je nejbližším příbuzným člověka a jeho přítomnost v Ostravské zoo posiluje chování ostatních šimpanzů v prostředí zahrady. Pavilon evoluce nabízí zvířatům jedenáctkrát větší prostory než starý pavilon, což umožňuje optimalizovat chov těchto kriticky ohrožených primátů.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy