Pozitivní výsledky z akce policie: Vyšší bezpečnost chodců a cyklistů

Moravskoslezští policisté provedli dopravně-bezpečnostní akce zaměřené na kontrolu viditelnosti chodců a cyklistů a dodržování rychlostních limitů řidiči. Z 220 zkontrolovaných chodců jen dva neměli reflexní prvek. Celkem bylo zkontrolováno 340 vozidel a zaznamenáno zhruba 100 dopravních přestupků. Policisté budou nadále průběžně provádět kontroly.


V minulých týdnech se na území Moravskoslezského kraje uskutečnily dvě dopravně-bezpečnostní akce. První z nich byla zaměřena na kontrolu viditelnosti chodců a cyklistů, zatímco druhá na dodržování rychlostních limitů řidiči. Ve dnech 9. a 10. února těchto akcí se zúčastnilo přes 500 policistů ze služby dopravní i pořádkové policie. Primárně se soustředili na chodce v silničním provozu mimo obec za snížené viditelnosti.

Eva Michalíková, mluvčí PČR MSK, k těmto akcím uvedla: 'Cílem takových akcí je eliminovat dopravní nehodovost s účastí chodců a cyklistů. Výsledky této činnosti jsou opravdu pozitivní. Celkem zkontrolovali přes 220 chodců, přičemž „pouze“ dva z nich neměli reflexní prvek. Zákon jasně stanoví, že pohybuje-li se chodec mimo obec za snížené viditelnosti, je povinen mít na sobě reflexní prvky umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky silničního provozu. Cyklistů pak bylo zkontrolováno na tři desítky. Ti většinou své přestupkové jednání porušili tím, že na jejich bicyklu chybělo osvětlení, nebo jezdili po chodníku.'

Policisté během první akce také prováděli kontroly řidičů, mezi největší hříšníky patřili řidiči s vozidly ve špatném technickém stavu, drželi hovorové zařízení za jízdy a v neposlední řadě řidiči, kteří překročili povolenou rychlost.

Druhá dopravně-bezpečnostní akce, která proběhla v sobotu 10. února, sledovala hlavně rychlost řidičů. Z celkového počtu 340 zkontrolovaných vozidel bylo zaznamenáno zhruba 100 dopravních přestupků, z nichž 82 řidičů překročilo předepsanou rychlost, ať už v obci, nebo mimo obec. Celková uložená částka v pokutách za tyto přestupky činila hodnotu okolo 150.000 korun. Ostatní dopravní přestupky byly již v jednotkách, například držení hovorového zařízení či nevyhovující technický stav vozidla.

Představitelé policie opakovaně zdůrazňují, aby řidiči dodržovali předpisy a chodci a cyklisté byli hlavně na silnicích vidět. Eva Michalíková, mluvčí PČR MSK, se také zmínila o používání reflexních prvků: 'Znovu bychom chtěli připomenout důležitost používání reflexních prvků a současně i správnost jejich používání. Pro řidiče se chodec, který prvky řádně užije, stává „viditelný“ a může na jeho pohyb po komunikaci včas zareagovat. Učiňte tedy maximum pro své bezpečí a bezpečí vašich dětí, u kterých by užívání reflexních prvků mělo být naprostou samozřejmostí.'



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy