Portál pro adaptační opatření v boji se změnou klimatu

Moravskoslezský kraj zahájil online platformu MiSe Klima, která podporuje adaptační opatření proti klimatickým změnám. Portál nabízí katalog opatření, galerie projektů a knihovnu tematických dokumentů.


V rámci svých úsilí bojovat proti změnám klimatu Moravskoslezský kraj přichází s jedinečnou online platformou. Nově vzniklý portál MiSe Klima si klade za cíl podporovat adaptační opatření na změny klimatu, ať už v městském prostředí, volné krajině či na konkrétních budovách.

Potenciální uživatele portálu MiSe Klima představují obyvatelé Moravskoslezského kraje, kteří se snaží aktivně se podílet na boji proti klimatickým změnám a hledají konkrétní a praktické rady k tomuto tématu.

Jedním z klíčových prvků portálu je katalog možných klimatických opatření, galerie úspěšně zrealizovaných projektů a knihovna pro všechny dostupné tematické dokumenty. Portál rovněž nabízí přehled možností financování adaptačních projektů.

Jednou z nejvíce očekávaných funkcí portálu je možnost propojení se s odborníky, kteří poskytují bezplatné poradenství v rámci projektu LIFE COALA. Jak zdůraznil Petr Birklen, koordinátor projektových aktivit a místopředseda představenstva společnosti MSID, nový portál bude mít významný dopad na zvyšování povědomí o tom, jak se aktivně podílet na boji s klimatickými změnami na lokální úrovni.

Portál MiSe Klima provozuje Moravskoslezský kraj ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí, odbornými orgány MSID a MEC.

Společně s těmito zdroji bude portál také nabízet kalendář enviromentálních akcí a mapu s tipy na exkurze pro žáky či výlety, které mají vzdělávací rozměr.

Podle zástupců Moravskoslezského kraje je tento portál první svého druhu na území České republiky a bude se prezentovat jako relevantní zdroj informací o klimatických změnách a přizpůsobení se jim.

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL/SPOLU) zdůraznil důležitost portálu pro celkovépovědomí občanů o nutnosti adaptace naše společnosti na změny klimatu. Poukázal na konkrétní opatření, která již ministerstvo podporuje, jako je zadržování vody v krajině, navracení meandrů řek či změny v legislativě.

Portál MiSe Klima tak představuje jedinečnou příležitost, jak se každý z nás může aktivně zapojit do boje proti změnám klimatu, a to nejen teoretickým studiem, ale také praktickou realizací konkrétních adaptačních opatření.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy