Paskov ožívá díky novým stromům a keřům

Občané Paskova si v rámci projektu Sousedské sázení zútulnili hřbitov u obce stromořadím a přispěli tak k ochraně životního prostředí. Společně vysadili 15 stromů a 126 keřů.


Podle Šárky Šimoňákové, náměstkyně hejtmana Moravskoslezského kraje (MSK) pro regionální rozvoj za hnutí ANO, jsou akce, jako je ta, která proběhla v Paskově, přínosem nejen pro životní prostředí, ale i pro komunitu v obcích. Občané Paskova měli skvělou příležitost se setkat, zútulnit prostor kolem obecního hřbitova a užít si společné chvíle se sousedy a přáteli. Do půdy bylo zasazeno 15 nových stromů, včetně dubů, buků, javorů a bříz, a také bylo vysázeno celkem 126 keřů.

Ke svému dílu přiložili také místní dobrovolníci z Paskova, místní hasiči a přítomní zástupci neziskové organizace Sázíme stromy, kteří se zavázali nosit odbornou odpovědnost za správnost výsadby stromků a keřů.

Petr Baďura, starosta Paskova za koalici Pro Paskov a Oprechtice, vyjádřil vděčnost kraji za poskytnutí sazenic a za organizaci akce, stejně tak poděkoval neziskovce Sázíme stromy za odbornou podporu: 'Poradili nám, jak předpřipravit díru pro sázení a jak se starat o mladé stromky a keře,' řekl Baďura a doplnil, že nově vysazené stromy a keře jsou rozmístěně na plácku u hřbitova a oddělují tento prostor od silnice.

Podle náměstkyně hejtmana Šimoňákové bylo akci ráz odpoledne plných příjemných setkání, dobré nálady a komunity. Připomněla, že stromy a keře nejsou důležité jen pro hmyz a ptáky, ale jsou také klíčovým prvkem v boji proti dopadům změny klimatu. Proto se na akci rovněž představil krajský projekt LIFE Coala, který se zaměřuje na zvyšování odolnosti regionu proti klimatickým změnám.

Další Sousedské sázení je naplánováno na 6. dubna, kdy budou v obci Hať vysazeny další ovocné stromy. Paskov tak díky společnému úsilí obyvatel a aktivistů získává nový a zelenější vzhled, který přispívá ke zkvalitnění života v obci, posílení vztahů mezi občany a také k ochraně životního prostředí.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy