Oživení Vítkovických sléváren

Vítkovické slévárny, získal podporu svých věřitelů a nový vlastník by mohl být oznámen do několika týdnů. Firma měla problémy kvůli ruskému konfliktu na Ukrajině, ale věřitelé podporují reorganizaci závodu.


Podporu od svých věřitelů zaznamenaly Vítkovické slévárny, významný výrobce pro ocelárny, který je však v obtížích kvůli konfliktu na Ukrajině. Firma se kvůli ruskému útoku na Ukrajinu musela vzdát řady významných obchodních partnerů a peněz z zakázek, které se prakticky staly nevymahatelnými. Aktuálně insolvenční správce účtuje pohledávky na několik set milionů korun.

Vztahy se však mohou zlepšit díky novému majiteli. „Zpráva odborníka byla přijata na schůzi věřitelů a dle průběhu řízení můžeme konstatovat, že všichni věřitelé podporují reorganizaci závodu. Úspěšně se blížíme k cíli fungování společnosti bez dluhů, která bude dále působit v oboru a zaměstnávat lidi,“ shrnul plány na záchranu sléváren insolvenční správce, Jan Maček.

Nový vlastník by mohl být oznámen během několika týdnů. „Probíhají výběrová řízení na investora a vedeme debaty s potencionálními zájemci. Je jich více, což je pozitivní signál ukazující zájem o společnost,“ uvedl insolvenční správce. „Očekáváme, že výsledky těchto řízení budou známy v následujících týdnech, kdy bude investor, který se stane novým majitelem společnosti, vybrán.“

Všichni zájemci, jak tuzemští, tak zahraniční, projevují velký zájem. Do insolvenčního řízení se přihlásilo celkem 195 věřitelů, kteří požadují téměř 875 milionů korun. Ve společnosti aktuálně pracuje 163 zaměstnanců. „Firma se již dostala z nejtěžších problémů, nejvíce zásahů do zaměstnanosti proběhlo po uzavření divize odlitků. Nyní je firma v situaci, kdy sama hledá nové zaměstnance. Po příchodu investora se dá očekávat ještě vyšší zájem o přijímání nových pracovníků,“ dodal správce.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy