Ostravská nemocnice čelí nedostatku zásob krve

Transfuzní centrum v Ostravě čelí vážnému nedostatku krve, způsobenému náročnými operacemi a chřipkovou epidemií. Situace je natolik vážná, že centrum naléhavě vyzývá dárce k darování krve. Denně je k dispozici maximálně 500 vaků krve, přitom ideálně by zásoba měla být o 150 jednotek více.


V posledních dnech čelí Transfuzní centrum v Ostravě významnému poklesu zásob krve. Důvodem jsou nejen náročné operace, které nemocnice nedávno uskutečnila, ale také chřipková epidemie, kvůli které se mnoho dárců nemohlo dostavit. Situace je natolik vážná, že centrum dnes naléhavě vyzývá dárce, aby přišli darovat krev.

Podle prohlášení mluvčí Fakultní nemocnice Ostrava Petry Petlachové činí denní průměrná spotřeba krve až 80 jednotek, zatímco například minulý úterý centrum vydalo 110 jednotek krve. Výkyvy v počtech dárců v posledních týdnech také způsobila aktuální chřipková epidemie, kterou zdůraznil zástupce primáře krevního centra Martin Kočístka.

'V tuto chvíli máme denně k dispozici maximálně 500 vaků krve, přitom ideálně bychom měli zásobu o 150 jednotek více,' uvedl Kočístka minulý týden. 'V pohotovostních lednicích jsou jen čtyři vaky s krví 0 Rh negativní, kterou můžeme dát komukoli. Běžně jich ale máváme osm.'

Ostravské krevní centrum patří mezi sedm krizových center. 'Jsme povinni držet dostatečné zásoby krve pro případ hromadných neštěstí a závažných nehod v regionu, kterých přibývá, stejně jako náročných operací,' řekla primářka krevního centra Zuzana Čermáková. 'Proto vyzýváme k dárcovství i ty, kteří u nás nikdy nebyli.'

Zatímco pravidelní dárci se musejí objednat přes internet, prvodárci mohou přijít bez objednání. Situace vyžaduje maximální nasazení i ze strany široké veřejnosti. Věříme, že občané Ostravy a okolních měst a obcí prezentují svoji solidaritu a podpoří krevní centrum v této kritické chvíli.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy