Opava šetří elektřinu pomocí sluneční energie

Město Opava plánuje instalovat fotovoltaické panely na veřejných budovách, jako jsou školy a magistrát, a snížit tak spotřebu elektrické energie o 10 %. Celkový výkon instalovaných panelů by měl dosáhnout téměř 1000 kWp. Projekty mají ekonomický smysl díky dotacím a přispějí k udržitelnosti města a snížení emisí skleníkových plynů.


V letošním roce plánuje město Opava realizaci několika fotovoltaických projektů s cílem snížit účty za elektřinu a využít energii ze slunce. Jako první v pořadí je dotační projekt Městského dopravního podniku, kde bude instalováno 250 kWp fotovoltaických panelů. Firmu, která bude projekt realizovat, již má město vybranou.

Fotovoltaické panely se dostanou i na školy a magistrát

Kromě projektu Městského dopravního podniku plánuje město v letošním roce realizovat dalších osm projektů, které jsou nyní ve stadiu projektové přípravy a stavebního povolení. Fotovoltaické panely se tak objeví především na školách a na jedné z budov úřadu na Pekařské ulici.

Úspora elektřiny by měla být až 10 %

Do konce roku by měla být na vybraných střechách ve městě instalována fotovoltaika o celkovém výkonu téměř 1000 kWp. Výsledkem bude úspora zhruba 10 % elektrické energie současné spotřeby. Kromě školních budov plánuje město příští rok instalovat fotovoltaické panely také na dalších budovách magistrátu.

Statika střech působí problémy

Největší problémy, se kterými se město potýká při realizaci projektů, spočívají ve statice střech. Řada budov, na kterých by měla být fotovoltaika instalována, totiž má nevyhovující statiku. Město proto hledá různá řešení, od úprav některých střešních konstrukcí až po hledání fotovoltaických systémů s nižší zátěží pro jednotlivé střechy.

Dotace zajišťují ekonomický smysl projektů

Město Opava žádá o dotace na veškerou fotovoltaiku, která je instalována na veřejných budovách. Bez dotací by totiž projekty ekonomicky nedávaly smysl. Nicméně snaha o energetické úspory a využití obnovitelného zdroje energie dává městu Opava smysl nejen ekonomicky, ale i ekologicky.

Fotovoltaické panely posílí postavení Opavy coby energeticky udržitelného města a přispějí ke snižování emisí skleníkových plynů. Díky fotovoltaickým panelům bude městu schopen ušetřit na účtech za elektřinu a začne se více spoléhat na ekologicky šetrnou sluneční energii.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy