Odboráři stávkují za záchranu hutě Liberty Ostrava

Odboráři z KOVO plánují protestní mítink 22. února před hutí Liberty Ostrava kvůli rostoucí frustraci zaměstnanců. Akcí chtějí apelovat na vládu a upozornit na vážnost situace v huti, která trpí finančními problémy a uzavřením provozů. Zaměstnanci jsou nervózní a obávají se o svá pracovní místa.


Hutě Liberty Ostrava se v posledních týdnech potýkají s nelehkou situací, která má za následek rostoucí frustraci u zaměstnanců. Odboráři KOVO v čele s předsedou Romanem Ďurčem a dalšími zástupci odborových stran se rozhodli uspořádat odborový protestní mítink, který se má uskutečnit 22. února před hlavní branou společnosti. Cílem protestu je upozornit na vážnost situace a apelovat na vládu, aby věnovala akutním problémům huti větší pozornost.

Uzavření stávajících prostor, nejistota ohledně dalšího osudu hutě a sociální dopady spojené se zavřením společnosti by měly výrazný vliv na Moravskoslezský kraj a jeho obyvatele. 'Situace je napjatá a já věřím, že se sejdeme v hojném počtu, abychom ji společně řešili a představili naše návrhy na zlepšení,' uvedl šéf odborářů Ďurčo.

Podle předsedy odborové organizace rourovny Petra Zegzulky je ostravská huť, která měla být vlajkovou lodí britského podnikatele Sanjeeva Gupty, na dně a bez perspektivy pro záchranu. 'Trpělivost nám došla a bojujeme za vlastní rodiny, za pracovní místa,' zdůraznil Zegzulka.

Odboráři kritizují i vládu, konkrétně předsedu vlády Petra Fialu (ODS) a ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu (STAN), za nedostatečný zájem o situaci spojenou s huti Liberty Ostrava. 'Chceme pomocí této akce také vyzvat politiky, aby se nad situací zamysleli a neponechali region svému osudu,' dodal Roman Bečica, předseda odborové organizace ocelárny Liberty Ostrava.

Většina provozů huti je uzavřena od 22. prosince a zaměstnanci i dodavatelé energií jsou nuceni zůstat doma. Firma Liberty Ostrava, která vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl, má problémy s placením závazků již delší dobu, ale od loňského prosince ji chrání moratorium vyhlášené soudem.

Za současné situace nutně potřebná spolupráce mezi Liberty Ostrava a Tameh Czech se zdá být v nedohlednu. Odboráři se tak pokouší zprostředkovat rokování obou firem, aby bylo možné dosáhnout řešení tohoto sporu a zajistit udržitelnost provozu.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy