Obří továrna na baterie míří na Karvinsko

Vláda oznámila změny územního plánu v Moravskoslezském kraji s cílem vytvořit továrnu na výrobu baterií pro elektromobily. Projekt čeká na schválení zastupitelstva kraje, přičemž investice by mohla dosáhnout 200 miliard korun.


Ve středu oznámila vláda plány na významné změny územního plánu v Moravskoslezském kraji. Hlavní důvodem pro tyto změny je záměr vytvoření velké továrny na výrobu baterií do elektromobilů. Továrna na baterie se má stát jedním z hlavních hráčů v rozvoji a výrobě elektromobilů v České republice.

Projekt továrny je zatím ve fázi příprav a čeká na schválení zastupitelstva Moravskoslezského kraje. Před hlasováním uvedl hejtman Jan Krkoška z hnutí ANO, že proces přípravy území pro novou továrnu již byl zahájen. Změna územního plánu je nezbytná pro urychlení celého procesu a atraktivitu oblasti pro potenciální investory.

Mezi opozicí a občany oblasti však již vznikly některé obavy z dopadů nové továrny na jejich životy. V Dolní Lutyni, kde má továrna vzniknout, již občané podepisují petici proti projektu. 

Továrna na baterie má vzniknout na pozemcích mezi Dolní Lutyní a Věřňovicemi a má mít rozlohu více než 200 hektarů. Vláda věří, že investice do projektu může dosáhnout 200 miliard korun, čímž by se jednalo o jednu z největších investičních příležitostí v oblasti elektromobility v České republice.

Ačkoliv jméno investora nebylo oficiálně zveřejněno, podle informací Mladé fronty Dnes by mělo jít o jednu z jihokorejských společností, pravděpodobně společnost Samsung. Rozhodnutí o projektu továrny a změnách územního plánu tak může ovlivnit hospodářský růst a rozvoj Moravskoslezského kraje na mnoho let dopředu.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy