Občané mohou navrhnout změny na zastávce Anenská

Ve Frýdku-Místku se koná další proměna veřejného prostoru v rámci participativního rozpočtu. Občané navrhují veřejné projekty pro zastávku na Anenské za účelem zlepšení vzhledu a funkčnosti.


Ve Frýdku-Místku proběhne ve třetím ročníku projektu participativního rozpočtu další proměna veřejného prostoru. Tentokrát přichází na řadu zastávka na Anenské, kde místní obyvatelé dostanou možnost představit své návrhy, jak místo vylepšit a jak změnit jeho atmosféru. Cílem celodenního setkání je uskutečnit veřejné projekty navržené a hlasované občany a zlepšit tak vzhled a funkčnost vybraných míst.

Tomáš Čech, odborný poradce pro participaci, vysvětluje, že se jedná o jiné místo s jinými problémy a výzvami oproti předchozím ročníkům. Projekt se zaměřuje na zlepšení komfortu a lákavosti zastávky Anenská pro cestující. Osloví širokou veřejnost přímo na zastávkách Anenská, aby zjistili jejich názory a potřeby - zda-li se některé z návrhů stane oblíbeným výletním místem či bude sloužit ke každodenním výletům do práce či ze práce.

Podle Lucie Šidlové, hlavní architektky města Frýdek-Místek, bude v letošním ročníku zpracována pouze pravá strana zastávky Anenská, směrem do Ostravy. Jedná se o velkou asfaltovou plochu, která působí neupraveně a nepříjemně. Projekt má za úkol zlepšit a revitalizovat tuto část zastávky, aby se stala příjemnějším a komfortnějším místem.

Úspěšnosti participativního rozpočtu lze demonstrovat na uplynulých dvou ročnících, kdy byla zvolena oblíbené výletní místo Zátiší, a na druhý ročník projektu, který se s mírným zpožděním zaměřil na Nároží na třídě TGM. Tomáš Čech dodává, že zapojení veřejnosti má smysl, protože zajišťuje, že budou zohledněny podněty a námitky všech zúčastněných stran. Zároveň se tak minimalizuje vandalismus a další negativní jevy spojené s veřejnými prostory.

Pro proměnu vybraných lokalit je každoročně vyčleněn jeden milion korun. Očekává se, že třetí ročník přinese další úspěšné a inspirující změny, které přispějí k trvale udržitelnému rozvoji města a kvalitě života jeho obyvatel. Iniciativa nabízí veřejnosti možnost aktivně se zapojit do debaty o vzhledu a funkcích svého města a přispět k jeho proměně.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy