Některé stromy na Pradědu jsou staré 400 let i více

Nedávný výzkum odhalil, že některé stromy na Pradědu jsou starší 400 let. Tyto nejstarší smrky vznikly přirozeně bez zásahu člověka koncem 18. a začátkem 19. století. Výzkum probíhá pod záštitou AOPK a zkoumá historii lesů na Pradědu, aby mohli určit nejlepší péči o tyto unikátní lesy.


Podle nedávného výzkumu se ukázalo, že některé ze stromů rostoucích na Pradědu jsou starší 400 let. Většina z těchto nejstarších smrků vznikla přirozeným způsobem, bez zásahu člověka, na konci 18. a počátku 19. století. Tento neobvyklý lesní ekosystém přitahuje zájem vědců a ochránců přírody.

Sanování výzkumu probíhá již několik let pod záštitou Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK). Vědci zkoumají historii lesů na Pradědu, aby mohli určit, jak nejlépe se o tyto unikátní lesy starat.

Některé oblasti pralesa na Pradědu vypadají jako pravý prales, s tlejícím dřevem na zemi a velkými, statnými stromy. Vědci zde našli mnoho vzácných druhů rostlin a živočichů vázaných na stromy, včetně několika druhů hub, mechorostů a lišejníků žijících na odumřelých stromech.

Nejstarší stromy jsou rozšířeny ve dvou hlavních oblastech – v okolí vodopádů v údolí Bílé Opavy a nedaleko Eustachovy chaty. Věk stromů byl určen pomocí letokruhů odebraných vzorků dřeva. Vojtěch Přada, profesor Fakulty lesnické a dřevařské ČZU, upřesňuje, že několik stromů překonalo hranici 410 let a jejich přítomnost dokazuje kontinuitu lesního prostředí v tomto regionu.

Vědci z AOPK tvrdí, že absenci těžby v těchto oblastech lze považovat za správné rozhodnutí. Díky tomuto nerušenému vývoji bylo možné určit řadu vzácných hub, mechorostů a lišejníků, které žijí ve vysokých polohách nad 1 100 metrů, ale také objevit vzácného pralesního kovaříka zvaného Ampedus auripes.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy