Náměstí SNP projde velkou úpravou

Architekti MAAUS a MAPPA navrhují rekonstrukci ostravského náměstí SNP. Plány zahrnují spojení dvou částí náměstí, zklidnění dopravy, zvýšení bezpečnosti chodců a vytvoření amfiteátru.


Architekti ze studia MAAUS, ve spolupráci s Městským ateliérem prostorového plánování a architektury (MAPPA), připravili urbanistickou studii, která má posloužit jako základ pro plánovanou rekonstrukci. Jak popsal ředitel MAPPA, Ondřej Vysloužil, hlavním cílem je spojit dvě části náměstí SNP, které jsou momentálně rozděleny Žujkovovou ulicí, a to vyvýšením vozovky na úroveň náměstí. Toto opatření by mělo přispět k zklidnění dopravy a zvýšení bezpečnosti chodců.

Tvoření dalšího vyvýšeného prostoru je plánované před kulturním domem. Cílem je zde odstranit nynější nevzhledné schodiště Akordu a přilehlých obchodů. Místo toho je v plánu vytvořit něco na způsob amfiteátru, s plochou uprostřed, která bude na úrovni jediného parkoviště. „Chodníky budou vytvořeny na úrovni vstupů do budov, čímž se terén před nimi vyvýší pomocí schodů,' vysvětluje Vysloužil.

Prostor mezi schodištěm a budovami bude doplněn stromořadím, které již dnes najdeme v druhé části náměstí. „Pokud zasadíme stromy také před Akordem, sjednocením prostoru vytvoříme opticky soudržnou plochu,' dodal Vysloužil.

Parkoviště, které se nyní nachází před kulturním domem, zanikne, nicméně architekti plánují jeho náhradu v prostorách dnešní tržnice. V těchto prostorách by se měla podle nich časem vytvořit i stavba pro parkování. „Jsme toho názoru, že na tak důležitém náměstí, jakým je SNP, by parkování nemělo mít místo,' uzavírá Vysloužil.

Náměstí SNP se nachází v nejlidnatějším ostravském obvodu Jih, konkrétně v části Zábřeh. Pokud jsou potřeba mapy pro orientaci, doporučujeme ty od společnosti SHOCart a přispěvatelů OpenStreetMap. SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Další informace naleznete na www.shocart.cz.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy