Moratorium Liberty Ostrava o tři měsíce prodlouženo

Soud prodloužil moratorium na splátku dluhů pro hutní společnost Liberty Ostrava o další tři měsíce. Firma, která se potýká s placením dodavatelům, uvedla celkové závazky ve výši 16,4 miliardy Kč. Restrukturalizační plán zaměřený na obnovu výroby se setkává s pozitivními reakcemi věřitelů.


Soudní síň Krajského soudu v Ostravě byla svědkem rozhodnutí, které rezonuje v celém průmyslovém světě. Soud rozhodl o prodloužení všeobecného moratoria na splátku dluhů pro hutní společnost Liberty Ostrava na další tři měsíce. Moratorium, které poskytuje ochranu před věřiteli a insolvenčními návrhy, bylo původně stanoveno do 21. března 2024, nyní jeho platnost končí ve čtvrtek.

Přední výrobce ocele v Moravskoslezském kraji, Liberty Ostrava, již delší dobu bojuje s obtížemi při placení svým dodavatelům. V důsledku těchto potíží se hlavní výroba v hutích od loňského prosince zastavila po tom, co Tameh Czech výrazně omezil dodávky energií.

Tameh Czech, který v prosinci skončil v úpadku, uvedl, že důvodem jeho finančních potíží byla nezaplacená hotovost z Liberty Ostrava. Dodavatel zaznamenal, že huť mu aktuálně dluží zhruba 2,2 miliardy Kč. Přesto Liberty Ostrava uvádí, že její celkové závazky dosahují asi 16,4 miliardy Kč.

Restrukturalizační plán Liberty Ostrava, který byl předložen k hlasování věřitelům, se zaměřuje na obnovu výroby a úplné splnění požadavků zúčastněných stran. Soudce Viktor Břeska uvedl, že Liberty odůvodnila svůj požadavek na prodloužení moratoria tím, že pokračuje v preventivní restrukturalizaci a očekává vyjednávání o restrukturalizačním plánu se svými věřiteli.

Soud rozhodl o prodloužení moratoria o tři měsíce, což je maximální možná doba, aby mohlo platit do nabytí účinnosti restrukturalizačního plánu. Věřitelé, kterých je podle soudu více než třináct set, budou o plánu hlasovat do 15. dubna.

Podle mluvčí huti Kateřiny Zajíčkové se restrukturalizační plán firmy setkává s pozitivními reakcemi věřitelů, z nichž většina již vyjádřila svůj souhlas s plánem. Kateřina Zajíčková vybízí všechny věřitele, aby vyjádřili svůj souhlas s plánem a všechny zúčastněné strany, aby spolupracovaly na jeho úspěšném naplnění.

Alternativní plán Liberty Ostrava v případě neúspěchu s Tamehem počítá s řešením bez tohoto dodavatele. Situation se pak rozhodne koncem dubna. Zájmem obou stran by mělo být udržet Liberty Ostrava a s ní spojené pracovní místa v regionu.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy