Mimořádná tvorba Toyen vystavena v Ostravě

Jedinečná výstava v Ostravě představuje knihy a grafické práce umělkyně Toyen vzniklé během jejího pobytu ve Francii. Kolekce představuje více než osmdesát artefaktů, včetně knih, knižních vazeb a grafických listů. Výstava potrvá až do poloviny června.


V Důmu umění v Ostravě lze teď navštívit výjimečnou výstavu Toyen - významné malířky a grafičky, která naši kulturu obohatila mnoho let svou tvorbou. Příležitost spatřit kolekci děl, jež vznikla v jejím francouzském období, je o to cennější, že jde zřejmě o jedinou takovou ucelenou sbírku na světě.

Malířka a grafička Marie Čermínová, známá pod uměleckým pseudonymem Toyen, opustila rodné Československo v roce 1947, směřujíc své kroky do Francie. Začala se znovu věnovat knižním ilustracím, které nyní vystavuje ostravský Dům umění. Jde o kolekci, kterou do svých sbírek získala Galerie výtvarného umění v Ostravě ve spolupráci s pražskou Galerií Zdeněk Sklenář.

Prostřednictvím knih a grafik Toyen, které vystaví v Ostravě, mohou návštěvníci nahlédnout do onoho období, kdy brilantní umělkyně přenesla svou výtvarnou energii do světa knižních ilustrací. Protože se jedná o ojedinělý soubor, zbývá jen doufat, že tuto příležitost využije co nejvíce milovníků umění.

Sbírka zahrnuje přes osmdesát artefaktů, včetně knih, bibliofilií, knižních vazeb a boxů, nebo samostatných grafických listů. Kurátor výstavy, Karel Srp, vysvětlil, že se nejedná o hromadně prodávané knihy, ale o tisky vytvořené pro několik přátel umělkyně.

Poslední sérii tisků Toyen vytvořila dva roky před smrtí pro mimořádné vydání své vlastní monografie, kterou připravil švédský kunsthistorik Ragnar von Holten. Tyto práce jsou též součástí výstavy s názvem Knihy bez hranic.

Není pochyb o tom, že tato výstava přispívá k oživení veřejného zájmu o Toyen a její dílo. Jedná se o významný přínos k oceňování jejího dědictví, které nyní může publikum objevovat v nových světlech.

Výstavu si mohou zájemci prohlédnout až do poloviny června v ostravském Domě umění. Příležitost vidět sbírku je výjimečná, neboť žádné jiné veřejné muzeum v Česku nevlastní tak velký soubor knižní a grafické tvorby Toyen z jejího francouzského období.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy