Města v ostravském kraji staví méně bytů

Výstavba nových bytů v Moravskoslezském kraji zůstává mírně pokleslé, s výjimkou Ostravské oblasti. Město Ostrava má v plánu podporovat výstavbu nových bytů a výstavbu bytových domů v lokalitě Středočkolská, které poskytnout dostupné nájemní bydlení.


Výstavba nových bytů v Moravskoslezském kraji si zachovává mírný pokles. Přestože některá města a developeři podnikají výstavbu nových domů, tyto případy jsou výjimkou. Data Úřadu České statistiky naznačují, že největší počet nových bytů, konkrétně 665, začal být postaven na Ostravsku. Naproti tomu, na Bruntálsku byla zahájena výstavba pouhých 158 bytů, aniž by byl obsazen jakýkoli bytový dům.

Podle tiskového mluvčího z Bruntálu, Jiřího Ondráka, byly tam naposledy předány nové byty v roce 2002. 'V současné době připravujeme lokalitu Za Mlékárnou na výstavbu. Jakmile budou pozemky připravené, postavíme devět bytových domů s celkem 152 byty větších rozměrů,' uvedl Ondráek. Tato informace souvisí s tím, že Bruntál aktuálně má k dispozici 1 102 nájemních bytů.

Statutární město Ostrava v loňském roce nevybudovalo žádné byty. Nicméně, zájemci o městské bydlení by měli být v letošním roce uspokojeni. 'V současné době dokončujeme bytový dům Nové Lauby, který stavíme ve spolupráci s developerskou společností Asociace BBB Nové Lauby. Po dokončení se staneme vlastníky 31 bytových jednotek z celkového počtu 85, včetně 119 parkovacích míst a 17 sklepních kobek,' objasnila tisková mluvčí města Ostravy Gabriela Pokorná.

Také se město snaží podporovat výstavbu nových bytů v lokalitě Středočkolská. Plánuje se tam postavení tří etap, celkem 236 bytů, včetně 103 parkovacích míst. Tyto budou nahrazeny současným počtem 45 parkovacích míst. Zobrazením bytových jednotek město smluvně zavazuje společnost k vytvoření deseti procent z nově vystavěných bytů pro dostupné nájemní bydlení, což znamená, že budou pronajímány za 75% standardního nájmu po dobu deseti let. Město bude mít předkupní právo na tyto bytové jednotky po celou dobu.

V ostravských městských obvodech se během posledních pěti let byty spíše obnovují než stavějí nové bytové domy. Například obvod Ostrava-Jih, který spravuje 5 525 bytů, aktuálně má 126 prázdných bytů. 'Z nabízených bytů připadá 60 na nájem a zbývajících šedesát šest jsme vyklidili a připravili na rekonstrukci,' naznačila tisková mluvčí obvodu Bronislava Šubicová Rudinská.

Rekonstrukce existujících bytových domů je také hlavní zájmem obvodu Moravská Ostrava a Přívoz, který vlastní 1 736 bytů. 'V loňském roce jsme obnovili tři domy v ulicích Tolstého, Jungmannova a Nádražní a v letošním roce plánujeme opravit další tři byty, konkrétně v ulicích Orebitská, Šprkova a Fügnerova,' uvedla tisková mluvčí obvodu Michaela Tichá.

Také městský obvod Slezská Ostrava v posledních pěti letech nevykonal žádnou výstavbu, ale zaměřil se na rekonstrukci domů, například v ulici Heřmanická nebo v oblasti Mírová Osada. Pro tento rok plánuje zahájit výstavbu Multifunkčního domu Muglinov, kde se má vybudovat deset bytů.

Jediné okresy, které podle ČSÚ ukázaly nárůst zahájených staveb bytů v loňském roce, jsou Karviná a Nový Jičín. Ani v jednom z těchto okresů se nejedná o byty náležící městu, nýbrž převážně o výstavbu v rodinných domech nebo na stavbách developerů. 'V současnosti máme v Karviné 700 městských bytů, ale žádné nové nestavíme,' uvedl mluvčí Karviné Lukáš Hudeček. 'Poslední byty máme z roku 2022, kdy jsme v rámci rekonstrukce tří historických domů na Masarykově náměstí vytvořili šest bytových jednotek.'

Velkým problémem je stále hrozící realitní krize. Ceny bytů opět stoupají a většinou o ně mají zájem hlavně investoři. Na druhou stranu, bytový trh v Moravskoslezsku začíná ožívat a byty za rozumnou cenu rychle mizí. Rozsáhlé rekonstrukce jsou stále více v kurzu, zatímco nové výstavby jsou na poklesu. Nicméně existuje mnoho plánů na zlepšení situace v budoucnosti.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy