Likvidace vtažné jámy Darkov: Od závodu k rekreačnímu využití

Na pomocném závodě Darkov v Karviné začala likvidace vtažné jámy Darkov 1. Tento krok je důležitý pro zajištění bezpečnosti a ochrany životního prostředí v regionu. Likvidace je součástí širší snahy o rekultivaci a konverzi bývalých průmyslových prostor. Jáma, hluboká 868 metrů, se od roku 2015 nachází v havarijním stavu. Po likvidaci by mohl areál sloužit rekreačním účelům a bydlení.


Ve středu 13. února dopoledne se na pomocném závodě Darkov v Karviné rozjel proces likvidace vtažné jámy, která představuje důležitý krok směrem k zachování bezpečnosti a ochraně životního prostředí v tomto regionu. Tato vtažná jáma, označovaná jako Darkov 1, je hluboká 868 metrů a 7,5 metru široká. Likvidace je součástí širší snahy o rekultivaci a konverzi bývalých průmyslových prostorů na území města.

Již od roku 2015 se jáma nachází v havarijním stavu, přičemž likvidace havárie probíhá urychleně. Josef Lazárek, ředitel odštěpného závodu DARKOV, se k tomu vyjádřil: 'Jáma Darkov 1 se nachází od roku 2015 v havarijním stavu, v režimu likvidace havárie, čili jsme urychleně v rámci možnosti přistoupili k likvidaci té jámy. Ta jáma je tady blízko Olše, ve velmi náročných geologických podmínkách a my musíme zabránit celkovou likvidací jakýmkoli projevům na povrch na příštích sto let i více.'

Process likvidace zahrnuje zasypání důlního díla zpevněným zásypovým materiálem, betonem a štěrkem. Josef Lazárek k tomu dodal: 'Celkově sem přijde 38 000 m3 zpevněné směsi, 5 500 m3 betonu a 130 m3 štěrkového polštáře mezi 30 a 32 metrem hloubkovým od povrchu jámy.' Harmonogram prací počítá s ukončením likvidace do konce roku 2025. Následovat bude likvidace povrchových objektů v bezpečnostním pásmu a úklid okolí jámy do roku 2026.

Na otázku, co se stane s areálem po dokončení likvidace, Jiří Golasowski, náměstek ředitele odštěpného závodu DARKOV, odpověděl: 'My jsme si nechali zpracovat počátkem roku 2021 studii, která nastiňuje variantu, jak využít ten areál po dokončení likvidace, aby mohla proběhnout konverze a tento areál nabízí možnost k rekreačnímu využití, individuálnímu bydlení.'

Josef Lazárek doplnil, že již proběhla jednání s magistrátem města Karviné: 'My jsme ke sklonku zahájili jednání s magistrátem města Karviné, s panem primátorem Wolfem a dohodli jsme se na vytvoření pracovní skupiny, která bude společně řešit ku prospěchu Karviné za účasti DIAMA, co ve prospěch města a tohoto okolí zrealizovat.' Primátor Karviné Jan Wolf (SOCDEM) předpokládá, že jednání se bude týkat také rozvoje dalších areálů na území Karviné.

Pozitivním aspektem celého procesu je naděje na využití bývalých průmyslových ploch pro rekreační účely, což by mohlo vést k zlepšení životního prostředí a kvality života obyvatel Karviné. Roku 2021 byla zpracována studie, na základě které byl navržen způsob využití areálu po likvidaci jámy. Nyní je důležité zachovat pozornost na dlouhodobý přínos těchto snah a rozvíjet konverzi vytěžených areálů jako součást udržitelného urbanismu pro budoucnost.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy