Likvidace nebezpečné jámy Darkov 1 zahájena: zabezpečení pro příštích 100 let

Společnost Diamo začala v úterý 13. února likvidaci vtažné jámy Darkov 1 v pomocném závodě Darkov. Jáma byla v havarijním stavu od roku 2015 a její zasypání je nezbytné pro zajištění bezpečnosti a stabilizace těžebního prostředí. Likvidace má být dokončena do konce roku 2025.


V úterý 13. února začala společnost Diamo v pomocném závodě Darkov likvidace vtažné jámy Darkov 1. Tento krok představuje další pokračování v likvidaci dolů v tomto areálu a je nezbytný ke zlepšení bezpečnosti a stabilizaci těžebního prostředí.

Jáma Darkov 1 byla v havarijním stavu od roku 2015, což vedlo k urychlenému rozhodnutí o její likvidaci. Josef Lazárek, ředitel odštěpného závodu DARKOV, potvrdil, že jáma se nachází ve velmi náročných geologických podmínkách blízko řeky Olše. Cílem likvidace je zabránit jakýmkoli negativním dopadům na povrch v průběhu příštích sta let či déle.

Hloubka jámy je 868 metrů a její šířka činí 7,5 metru. Pro její zasypání bude použit zpevněný zásypový materiál, beton a štěrk. Celkem bude do jámy dopraveno 38 000 m3 zpevněné směsi, 5 500 m3 betonu a 130 m3 štěrkového polštáře.

Podle harmonogramu prací by měla být likvidace jámy dokončena do konce roku 2025. Jiří Golasowski, náměstek ředitele odštěpného závodu DARKOV, uvedl, že společnost si nechala zpracovat studii, která nastiňuje možnosti využití areálu po dokončení likvidace. Jedna z dalších výdušných jam, Darkov 2, byla již zasypána v roce 2004.

Diamo tedy pokračuje v likvidaci zužitkových jám v oblasti pomocného závodu Darkov, což by mělo přispět k zajištění větší bezpečnosti a dlouhodobé stability v této části Moravskoslezského kraje. Zároveň se tak hledají možnosti pro nové využití těžebního areálu po jeho úspěšné sanaci.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy