Krajské zubařské pohotovosti dostanou peníze na kvalitnější vybavení, přibudou nová křesla i zubaři

Jednadvacet milionů korun z krajské kasy půjde na zlepšení zubní zdravotní péče v krajských nemocnicích.


Peníze budou použity na nákup zubařských křesel, rentgenů a dalšího stomatologického zařízení. Dnes o tom rozhodli krajští radní. Moravskoslezský kraj tak chce pomoci řešit současnou nedostačující zubní zdravotní péči v regionu a zkvalitnit služby zubní pohotovosti v okresech.

„Problém s nedostatkem zubařů trápí nejen náš region, je to celorepublikové téma. Spousta lidí nemá vlastního zubaře a své potíže řeší na zubní pohotovosti. Aktuálně u nás chybí 150 stomatologů. Kraj se snaží tento problém pomáhat řešit, tato situace je dlouhodobě neudržitelná. Mimo jiné nedávno jsme s městem Ostravou přispěli Ostravské univerzitě přes 14 milionů korun na podporu nového oboru zubní lékařství na lékařské fakultě,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro zdravotnictví Martin Gebauer.

Sdružené zdravotnické zařízení Krnov požádalo svého zřizovatele Moravskoslezský kraj o 15milionovou investiční dotaci na zřízení zubních ambulancí na Bruntálsku a Krnovsku a zubní laboratoře.

Jedno zubařské křeslo tak přibude v Krnově, Rýmařově, a Jindřichově ve Slezsku, dvě křesla ve Vítkově a v Bruntále. Vybavení laboratoře včetně intraorálního 3D scanneru vyjde na 3,8 milionu korun, zubařské křeslo na 1,6 milionu korun. Tato zařízení by měla významně pomoci řešit současnou nedostačující stomatologickou péči v této části regionu,“ upřesnil náměstek hejtmana Martin Gebauer.

Nemocnice Karviná – Ráj dostane od Moravskoslezského kraje 5 milionů korun na pořízení dvou zubařských křesel včetně příslušenství a na zajištění zubní pohotovosti.

„Křesla zajistí pacientům větší komfort a pohodlí zejména u časově náročnějších výkonů a zubnímu lékaři umožní potřebný přehled a přístup k ošetřovanému místu,“ dodal náměstek hejtmana Martin Gebauer.

Nemocnice Třinec požádala kraj o 1,019 milionu korun, aby mohla koupit nové stomatologické křeslo s příslušenstvím.

„Nemocnice provozuje v rámci své činnosti také zubní lékařskou pohotovostní službu se spádovou oblastí okolo 100 tisíc obyvatel. Pro bezproblémové fungování této služby je nutné zajistit také technické vybavení ambulance. Protože sloužící lékaři si stěžovali na funkčnost stomatologického křesla, vedení nemocnice nechalo vyhotovit odborný posudek. Vyplynulo z něj, že souprava z roku 2005 je zastaralá a z 96 procent opotřebovaná,“ vysvětlil náměstek hejtmana Martin Gebauer s tím, že krajští radní „přiklepli“ nemocnici 1 milion korun, zbytek uhradí z vlastních zdrojů.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 04.04.2023 08:43




0 +
 

Hlavní zprávy