Josef Bělica novým hejtmanem Moravskoslezského kraje

Novým hejtmanem Moravskoslezského kraje se stane Josef Bělica, havířovský primátor. Nominaci potvrdili lídři koalice (ANO, ODS s TOP 09, KDU-ČSL a SOCDEM). Bělica nastoupí po rezignaci Jana Krkošky (ANO) kvůli úplatkům pro lékaře.


Novým hejtmanem Moravskoslezského kraje se stane Josef Bělica, havířovský primátor. Lídři koalice Moravskoslezského kraje (ANO, ODS s TOP 09, KDU-ČSL a SOCDEM) potvrdili tuto nominaci na pátečním jednání. Bělica, který je také poslancem, by měl nastoupit poté, co rezignoval současný hejtman Jan Krkoška (ANO) v důsledku odsouzení v případu úplatků pro lékaře.

Jakub Unucka (ODS), první náměstek hejtmana, oznámil tuto koaliční dohodu v pátek. Ukázalo se, že v souladu s povolební koaliční smlouvou by měl post hejtmana připadnout hnutí ANO. Nominaci lze očekávat v pátek dopoledne, kdy ji musí schválit rada a zastupitelé Moravskoslezského kraje.

Unucka uvedl, že vítá rychlý postup ANO v otázce nového hejtmana. Prohlásil, že pokračování v realizaci strategických projektů je pro koalici klíčové. Zejména je důležité zabránit, aby Moravskoslezský kraj přišel o svůj podíl 600 milionů korun z nového rozpočtového určení daní.

Lukáš Curylo (KDU-ČSL), náměstek pro kulturu, také podpořil toto rozhodnutí. Uvedl, že pro krajskou koalici je nejdůležitější pokračovat v realizaci strategických projektů, zejména pokračovat ve výstavbě Černé kostky, která je centrem digitalizace, vědy a inovací.

O své budoucnosti v Havířově se Bělica rozhodne později, zatím zůstane ve funkci poslance. Komunisté ani Piráti neplánují Bělicu při volbě hejtmana podpořit. Současný hejtman Krkoška byl soudem uznán vinným v případu úplatků pro lékaře, když pracoval ve farmaceutické firmě.

O vedení ANO v nadcházejících krajských volbách by rád usiloval i Bělica. Uvedl, že má nominaci v pěti z šesti oblastí a je to pro něj velká pocta. V sobotu se bude rozhodovat o složení kandidátky na krajském sněmu ANO.ství.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy