Bývalý moravskoslezský hejtman Jan Krkoška byl shledán vinným v případě úplatkářství

Bývalý moravskoslezský hejtman Jan Krkoška byl shledán vinným v případě úplatkářství během jeho působení ve farmaceutické firmě a rezignoval na všechny své politické funkce.


Byvalý moravskoslezský hejtman Jan Krkoška (ANO) si málem udržel svoji pozici až do konce funkčního období. Ale nebylo mu to dopřáno. Někdejší představitel ANO rezignoval na post moravskoslezského hejtmana, stejně jako na funkci krajského zastupitele. Učinil tak krátce poté, co jej soud shledal vinným za úplatkářství. Krkoška byl nucen opustit i stranu ANO.

Jan Krkoška skončil svou politickou kariéru poté, co nad ním byl vynesen nepravomocný rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 2. Informaci o jeho rezignaci potvrdila mluvčí Moravskoslezského kraje Nikola Birklenová zhruba hodinu po vynesení rozsudku. Po rozhodnutí soudu se Krkoška rozhodl rezignovat na všechny své funkce. Zdůraznil, že soudní líčení se týkalo dvanáct let staré záležitosti a nemělo nic společného s jeho aktuálním působením v politice. Nicméně, nechtěl, aby jeho kauza vrhala špatné světlo na hnutí ANO a na Moravskoslezský kraj.

Celou situaci komentoval první hejtmanův náměstek Jakub Unucka (ODS). Potvrdil Krkoškovu rezignaci. Poté, co skončil Jan Krkoška, je třeba najít jeho nástupce. Podle pořadí na kandidátce by měla tuto funkci převzít Květa Kubíčková, ale opustila krajský mandát z důvodu stěhování do jiného kraje. Na kandidátce za ní byl Martin Šturala.

S podobnými problémy se v minulosti potýkali i další politici. Také nynější pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) byl souzen v souvislosti s kauzou Opencard. Nakonec byl ale všemi soudy osvobozen.

Podobný případ se stal i s libereckým hejtmanem Martinem Půtou, který byl také obžalován z korupce. I přesto, že byl nakonec soudem osvobozen, odvolací soud rozsudek zrušil, takže kauza stále pokračuje.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy