Havířovský stacionář Santé proměňuje zanedbanou zahradu na zelený ráj pro hendikepované

Denní stacionář pro hendikepované Santé v Havířově získá novou zahradu. Rekonstrukce bývalých jeslí byla dokončena loni na jaře a nyní se pracuje na zlepšení zanedbané zahrady. Zahradní úpravy začnou v březnu a budou zahrnovat nižší záhony pro vozíčkáře a vyšší záhony pro bylinky. Díky spolupráci se střední zahradnickou školou se budou studenti podílet na údržbě zeleně.


Na jaře minulého roku byla dokončena rekonstrukce bývalých havířovských jeslí na stacionář pro hendikepované klienty Santé. K budově patří i velká zahrada, která je ale v zanedbaném stavu. Technické služby se postaraly o nový mobiliář a v březnu začnou samotné práce na zeleni.

Michaela Rosová, ředitelka Santé Havířov, uvedla: “Zahradu jsme dávali dohromady se zahradní architektkou, se kterou jsme se radili ohledně květenství, vegetačních podmínek a podobně a hlavně, aby zahrada vyhovovala pro celou klientelu, kterou tady máme, takže i pro imobilní. Tím, že zahrada je opravdu velká, tak jsme vymysleli, že klienti budou mít i vyvýšené záhony, kde budou pěstovat bylinky.'

Uživatelé stacionáře se na zahradu těší a chystají se pravidelně ji navštěvovat a starat se o květiny. Jelikož bude na zahradě hodně keřů, či okrasných stromů, Santé chce navázat spolupráci se střední zahradnickou školou. Studenti by v rámci praxe pomáhali s údržbou zeleně. V budově stacionáře se nachází i pobočka městské knihovny, která rovněž bude zahradu využívat k různým venkovním akcím.

Tato nová zahrada bude mít nepochybně pozitivní dopad nejen na klienty stacionáře, ale i na všechny ostatní obyvatele Havířova, kteří by se rádi zapojili do akcí organizovaných městskou knihovnou. Rekonstrukce zahrady je dalším krokem v zlepšování podmínek pro hendikepované občany v našem městě a představuje příklad toho, jak se mohou různé organizace spojit a spolupracovat na společných projektech pro dobro komunity.

Zahradní úpravy budou probíhat v průběhu března a očekává se, že nová zahrada bude přístupna veřejnosti ke konci jara. Nižší záhony a chodníky vhodné pro vozíčkáře umožní bezproblémový pohyb všem klientům stacionáře, zatímco vyšší záhony pro bylinky poskytnou praktickou i estetickou hodnotu zahrady a umožní různým generacím a schopnostem aktivně se zapojit do péče o zeleň.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy