Hasiči zasahují: Kamion havaroval, unikla nafta a svitky kovu

V oblasti Kopřivnice-Lubina havaroval nákladní auto s kovovými svitky. Hasiči zasahovali kvůli úniku nafty do půdy. Řidič utrpěl lehké zranění. Orgány životního prostředí a Povodí Odry se podílely na zamezení dalších škod.


Včera večer v oblasti Kopřivnice-Lubina došlo k nehodě nákladního automobilu, který převážel kovové svitky. Havarovaný kamion způsobil únik nafty do půdy, což vyžadovalo zásah hasičů, kteří se postarali o zneškodnění situace. Událost byla na tísňovou linku ohlášena minutu po šestnácté hodině, operační středisko k zásahu vyslalo dvě jednotky hasičů z Kopřivnice - profesionální i dobrovolnou.

Jakub Kozák, mluvčí Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK), uvedl: 'Řidič se dostal z kabiny havarovaného automobilu ještě před příjezdem hasičů, ti mu poskytli předlékařskou první pomoc a po příjezdu zdravotnické záchranné služby ho s lehkým zraněním předali do jejich péče.' Z kamionu unikala do půdy nafta, velitel zásahu si proto na místo povolal orgány životního prostředí a Povodí Odry. Po konzultaci situace jak s nimi, tak s policisty i majitelem kamionu, který se dostavil na místo, rozhodl velitel o postavení vozidla zpět na kola. K tomu byl z hasičské stanice v Ostravě-Zábřehu povolán automobilový jeřáb a spolu s ním i vyprošťovací speciál Bison.

Jakub Kozák, mluvčí HZS MSK, dále upřesnil: 'Nejprve bylo potřeba vyložit z kamionu náklad, který představovaly dva kovové svitky o hmotnosti přibližně 10 tun. Jeden z nich se při nehodě převrátil, hasiči ho tak museli pomocí pneumatických vaků a hydraulických nástrojů nadzvednout, aby pod ním mohli provléct popruh pro uvázání na hák jeřábu - ten následně svitky přeložil do připraveného náhradního kamionu. Poté přišel na řadu Bison, který svými dvěma lanovými navijáky pomalu otočil kamion na kola a spustil ho do připravených vzduchových vaků.'

O odtah havarovaného vozidla se postará soukromá firma, která zajistí odtěžení kontaminované půdy. Hasiči na závěr provedli úklid vozovky, aby byl obnoven provoz.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy