Do Liberty se vrací pouze sto zaměstnanců

V huti Liberty Ostrava se vrátí do práce jen stovka lidí z rourovny, zbytek zaměstnanců zůstává doma. Společnost Liberty má problémy s dodávkami energií od Tameh Czech, což způsobuje zastavení většiny provozů. Ocelárna je závislá na obnovení výroby ve vysoké peci a spuštění výroby v energetickém sektoru Tameh.  


Zaměstnanci huti Liberty v Ostravě se již poněkolikáté dozvídají o odkladu návratu do práce. Zatímco většina zaměstnanců zůstává doma, do zaměstnání v úterý nově nastoupí přibližně sto lidí do rourovny. 'Svařovna trub, tedy rourovna, by měla mít nějaké zakázkové naplnění, takže by její zaměstnanci měli nastoupit v úterý do práce,' uvedl předseda odborové organizace ocelárny Liberty Roman Bečica.

Liberty Ostrava se potýká s problémy v dodávkách energií od firmy Tameh Czech, což způsobuje, že většina provozů v huti stojí. Mluvčí Liberty Ostravy Kateřina Zajíčková uvedla, že společnost upravuje restrukturalizační plán a dojednává dodávky polotovarů, z nichž bude vyrábět produkty s vysokou přidanou hodnotou. Potvrdila, že většina zaměstnanců hutního podniku zůstane doma další týden.

Rozšíření výroby svodidel nyní závisí částečně na zajištění externího vstupního materiálu pro rozšíření výroby, který by měly zajistit svařovny zprovozněné v úterý v rourovně. Během týdne se navíc podnik zprovozní kotelna na koksovně, která byla dříve poškozena mrazem.

Ocelárna patří v současnosti k nejohroženějším závodům hutního komplexu. Provoz ocelárny je závislý na obnovení výroby ve vysoké peci, která záleží na spuštění výroby v energetickém sektoru Tameh. Tameh výrobu neobnoví, pokud Liberty Ostrava nezaplatí většinu z dluhu ve výši zhruba dvě miliardy korun.

Podle Petra Zegzulky, předsedy odborů v rourovně, má společnost Liberty i další problém, který souvisí se správcem stávkových ochraničů. Správce navrhl zrušení ochrany před věřiteli, čímž by zpochybnil současný reorganizační plán. 'Pan Gupta nám tvrdil, že Ostrava bude vlajkovou lodí celé skupiny. A teď jsme loď bez plachet, jsme na dně. Tak podniká Sanjeev Gupta v Evropě,' dodal Zegzulka.

Další problém se očekává na konci února, kdy by měl krajský soud v Ostravě rozhodnout, zda bude pokračovat probíhající moratorium, které chrání Liberty před zahájením insolvenčního řízení.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy