Děti a novorozenci ohroženi černým kašlem

Počet případů černého kašle (pertusis) v České republice prudce stoupá, nejvíce postiženými jsou děti mezi 1 až 9 lety. Nemoc je způsobena bakteriální infekcí a může vést k vážným komplikacím v případě neočkování. Odborníci doporučují rodičům zvážit očkování svých dětí a dbát na preventivní opatření.


Počet případů černého kašle výrazně roste, nejvíc nakažených je mezi dětmi

V České republice za poslední měsíce narůstá počet případů černého kašle. Podle nejnovějších údajů se v roce 2024 zvýšil počet pacientů trpících touto nemocí oproti loňskému roku více než desetinásobně. Alarmující je, že nejvíce nakažených je ve věkové kategorii dětí mezi 1 až 9 lety.

Černý kašel, známý také jako pertusis, je závažné a vysoce nakažlivé onemocnění způsobené bakteriální infekcí. Pokud se u jedince vyskytne tento typ kašle, může to vést k vážným komplikacím, zejména u novorozenců a malých dětí.

Podle zmíněných statistik je rapidní nárůst nemoci zřetelný ve srovnání s rokem 2023, kdy bylo za celý rok evidováno čtrnáct nemocných. Nyní je situace taková, že za první polovinu roku 2024 se počet pacientů s černým kašlem zvýšil na stovky. Hygienici předpokládají, že počty nemocných budou přibývat.

Z alarmujících dat vyplynulo, že nejvíce nakažených, a to dvanáct, je mezi dětmi od jednoho do čtyř let, dalších devět mezi dětmi pěti až devětiletými. Je znepokojující, že tři případy v kraji byly zaznamenány u novorozenců.

Odborníci ze Státního zdravotního ústavu (SÚZ) se domnívají, že Česko čeká rok s nadprůměrným výskytem černého kašle. Projevy nemoci jsou na začátku velmi podobné běžnému nachlazení. Časem se kašel může měnit na dávivý, což může být nebezpečné.

Lékaři zdůrazňují, že nemoc je o to nebezpečnější, že se lidé proti ní nenechávají očkovat. Odborníci varují: 'Pokud bude nárůst pokračovat stejným tempem jako doposud, předpokládáme, že by na konci roku mohly počty nemocných v Česku dosáhnout tři až čtyři tisíce.'<\p>



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy