Další dvě měřicí stanice kolem heřmanické haldy

Meziresortní skupina hledá řešení dlouhodobého ekologického problému kolem heřmanické haldy v Ostravě. Státní zdravotní ústav navrhuje další dvě měřicí stanice pro sledování kvality ovzduší.


V Ostravě se momentálně řeší složitá ekologická situace, která se týká heřmanické haldy. Ministerstvo průmyslu a obchodu vytvořilo expertní skupinu, která se poprvé setkala v úterý, aby našla řešení pro tento dlouhodobý problém. Hodnoty rakovinotvorného benzoapyrenu jsou na měřicích stanicích v okolí haldy pravidelně překračovány až trojnásobně, což je alarmující situace pro obyvatele regionu.

Expertní skupina se zaměřuje na další pokračování probíhající sanace a plánuje zavést další dvě měřicí stanice pro sledování kvality ovzduší v okolí haldy. Projekt připravuje Státní zdravotní ústav, který již má vytipovány dvě lokality pro nové stacionární měřicí stanice.

Heřmanická halda je od obydlené části Ostravy vzdálena jen několik set metrů, což činí situaci o to naléhavější. Státní podnik Diamo má haldu na starost už přes dvacet let a utratil za sanaci stovky milionů korun. Odhaduje se, že náklady dosahují čtyř set milionů korun.

Cílem meziresortní komise je přijít na nejefektivnější způsob řešení. Na příštím jednání se plánuje projednat technické varianty sanace odvalu, které budou k dispozici do dvou týdnů. Situaci kolem heřmanické haldy komplikuje i několik soudních sporů a nedávná šetření odhalila, že v místě je kalová nádrž s chemickými látkami, která měla být vytěžena už před více než deseti lety.

Mezirezortní skupina se bude znovu scházet na konci března, kdy už budou k dispozici některé výsledky šetření České inspekce životního prostředí. Je jasné, že situace kolem heřmanické haldy potřebuje co nejrychlejší řešení, aby se zabezpečil zdravý život pro obyvatelstvo regionu a předešlo se dalším obdobím ekologické zátěže.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy