Chytré zastávky ve městě: E-papery a solární panely pro lepší orientaci

V Havířově se instalují chytré zastávky pro městskou hromadnou dopravu, které nahrazují papírové jízdní řády. Technologie e-paper zobrazuje aktuální informace z centrálního dispečinku na 17 vytipovaných zastávkách, doplněných o 9 velkých ledkových panelů. Projekt je napájen solárními panely a myslí i na hendikepované cestující díky umělé inteligenci. Chytré zastávky budou také ve Frýdku-Místku a v Orlové.


V těchto dnech se ve městě Havířov provedou důležité změny, které usnadní orientaci cestujících při využívání městské hromadné dopravy. Firma 3ČSAD instaluje na 17 místech ve městě chytré zastávky, které nahrazují papírové jízdní řády. Chytré zastávky jsou určeny zejména lidem, kteří nemají chytré telefony a jsou odkázáni jen na papírové jízdní řády.

Jakub Vyvial, ředitel pro osobní dopravu společnosti 3ČSAD, vysvětlil novou technologii následovně: 'Tyto vytipované zastávky doplníme o technologii e-paper, jde o technologii, která na malém ledkovém panelu zobrazuje aktuální informace z centrálního dispečinku. To znamená, že cestující vidí nejbližší odjezdy z té konkrétní zastávky i s případným aktuálním zpožděním třeba kvůli dopravní zácpě, nebo nehodě. Tyto e-papery jsou napájené přes solární panel, protože máme problém v centru města se napojit na trvalé napájení, proto jsme to řešili přes solární panely.'

Technologie myslí i na hendikepované osoby, které si nemohou displej přečíst. Stačí stisknout tlačítko a umělá inteligence přečte cestujícím aktuální odjezdy.

Jakub Vyvial, ředitel pro osobní dopravu 3ČSAD, dodal: 'Těch technologií e-paper budeme mít celkem na 17 zastávkách po městě. Zároveň je doplníme o 9 velkých ledkových panelů, které budou na přestupních uzlech u úřadu práce, na středu, u bazénu na Šumbarku a na Podlesí Nad Terasou. Tyto velké ledkové panely budou napájeny z nočního proudu z veřejného osvětlení, protože i zde jsme měli problém se napojit na nějakou standardní síť, kvůli ochranných pásem a podobně. S technickými službami jsme společně udělali projekt na napojení na veřejné osvětlení. Budou vybaveny anténou zase pro nevidomé, kteří zpravidla mívají své dálkové vysílače, kterými si mohou dálkově tu tabuli spustit a tu informaci jim zase ten panel přečte.'

Díky spolupráci s magistrátem a technickými službami se tento projekt v Havířově rozjíždí jako první. Následně společnost chytré zastávky nainstaluje také ve Frýdku-Místku a v Orlové.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy