Zdarma 300 kompostérů pro občany Nového Jičína!

Město Nový Jičín nabízí občanům zdarma 300 zahradních kompostérů o objemu 1 170 litrů. Občané mohou žádat o kompostér na odboru životního prostředí městského úřadu.


Město Nový Jičín opět poskytuje zdarma svým občanům zahradní kompostéry. Ve skladu separačního dvora na Palackého ulici je nyní k dispozici 300 kompostérů o objemu 1 170 litrů, které lze použít pro ukládání biologicky rozložitelného odpadu ze zahrad. Kompostéry byly pořízeny pomocí dotace ze Státního fondu životního prostředí, a občané tak mají příležitost získat tento ekologický nástroj zcela zdarma.

Podle 1. místostarosty Nového Jičína, Ondřeje Syrovátky (ZELENÍ), město na pořízení těchto kompostérů získalo dotaci ve výši 85 procent, což činí zhruba 1 milion 400 tisíc korun. Podmínkou této dotace je, že kompostéry budou občanům rozdávány zdarma. Radnice začne přijímat žádosti o kompostéry v pondělí 4. března od 8 hodin ráno a občané mohou žádat o kompostér na odboru životního prostředí městského úřadu Nový Jičín, a to buď osobně nebo e-mailem na adresu e-podatelny.

Eva Rusková, z odboru životního prostředí MěÚ Nový Jičín, vysvětluje, že zájemci o kompostér musí splňovat několik podmínek. Musí se jednat o občany s trvalým bydlištěm v Novém Jičíně, kteří jsou vlastníky nebo nájemci pozemku na území města nebo místních částí. Žadatelé nesmí být dlužníky města a v době podání žádosti musí mít zaplacen jeden poplatek za odpady na rok 2024. Pokud bude žádost schválena, kompostér bude občanům zapůjčen na dobu pěti let a následně se stane jejich vlastnictvím.

Město Nový Jičín již dříve poskytlo občanům více než 1 900 kompostérů na biologický odpad. Podle Ondřeje Syrovátky je tento krok motivací pro občany k tomu, aby zpracovávali biologický odpad přímo na místě a snižovali tak dopad na životní prostředí. Formulář žádosti je dostupný elektronicky na ekowebu města, papírový ve vestibulu radnice.

Nový Jičín získal kromě dotace na kompostéry také dotaci na myčku na vratné kelímky a doplnění množství vratných kelímků. Díky myčce, která bude umístěna v Návštěvnickém centru, bude město schopno umývat kelímky sami při menších akcích a rozšířit tak jejich použití. Po pivobraní a městských slavnostech bude čištění velkého množství kelímků nadále obstarávat expertní společnost.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy