Zářivá kometa 12P/Pons-Brooks se blíží, prolétá každých 71 let

Kometa 12P/Pons-Brooks nabízí vzácnou podívanou viděnou jednou za 71 let. Nejlepší období pro pozorování začíná nyní a potrvá do poloviny dubna. Zájemci by měli připravit dalekohledy a fotoaparáty pro nezapomenutelný vesmírný zážitek.


Jednou za neuvěřitelných 71 let mají milovníci noční oblohy a hvězdáři jedinečnou příležitost pozorovat jednu z nejzajímavějších komet v naší sluneční soustavě - kometu 12P/Pons-Brooks. Radost z tohoto pozorování zvyšuje skutečnost, že kometa je známá pro své neobvykle časté výbuchy kryovulkanické aktivity, což způsobuje náhlá zjasnění a zdá se, že se bude v následujících týdnech postupně zjasňovat a slabě zviditelní i pouhýma očima.

Nejlepší období pro pozorování této kometní vzácnosti začíná právě teď a potrvá až do poloviny dubna! Abychom si mohli této komety plně užít, jak se pohybuje souhvězdími Andromedy, Ryb a Berana, měli bychom seznámit s její trajektorií a přípravit svoje dalekohledy a fotoaparáty pro skvělý vesmírný zážitek.

Velký zájem o pozorování tradičně vyvolává otázku, jaká je nejlepší doba pro pozorování Komety 12P/Pons-Brooks na noční obloze. Začátkem března se kometa nachází v souhvězdí Andromedy a 14. března touto oblastí orbituje. Je snadno viditelná večer na večerní obloze a mezi 15. a 26. březnem září v severovýchodním cípu souhvězdí Ryb. Poté bude viditelná pouhýma očima jako slabá mlhavá skvrna až do 19. dubna, kdy proleťuje souhvězdím Berana.

Jedině takové vzácné a zajímavé jevy, jakým je kometa 12P/Pons-Brooks, přitahují pozornost nejen hvězdářů, ale i amatérských fotografů. Pokud chcete tento fenomén zachytit na fotce, měli byste si zpestřit fotografování o několik důležitých prvků a postupů. Nezbytnou součástí je místo s nerušeným výhledem od západu k severozápadu a tmavou oblohu mimo města. Stativ, fotoaparát, delší expozice a světelný objektiv s ohniskovou vzdáleností od 24 mm výše vám pomohou získat co nejlepší výsledek.

Název '12P/Pons-Brooks' nese tato kometa na počest svých objevitelů, francouzského astronoma Jean-Louise Ponse a britského astronoma Williama Brookse. Oba objevili tento nebeský fenomén v různých dobách své kariéry, byť Pons původní objev učinil již v roce 1812. Od té doby fascinovala tato kometa vědce i nadšence ve vesmírném výzkumu, vrací se při prémiových vzdálených 71 let a poskytuje jedinečné zážitky z pozorování noční oblohy.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy