Vlci a rysi zaznamenáni v Beskydech

Ochránci půdy provedli průzkum volně žijících zvířat v Beskydech a přes nedostatek sněhu potvrdili stopy vlků a rysů. Výsledky ukazují, že se zvířata v horských oblastech stále udržují, ale čelí hrozbám jako srážky s automobily a pytláctví.


Minulý víkend se ochránci půdy pustili do průzkumu přítomnosti volně žijících zvířat v Beskydech. I přes komplikace vyplývající z nedostatku sněhu, se jim podařilo potvrdit stopy vlků i rysů.

Podle Františka Jaskuly, ředitele Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Beskydy, se aktuálně pohybují vlci po celém území hor. 'Stopy i trus jsme našli ve všech oblastech hor. Přesnější počty smeček budeme ale znát až po zpracování všech hlášení,' řekl Jaskula.

Jaskula také připomněl, že ochránci dostali informaci o výskytu medvěda, který měl být spatřen v centrální části Beskyd. Tuto informaci ještě prověřují, jelikož nebyly nalezeny žádné stopy na sněhu, který v té době chyběl.

Rysi se ve svých teritoriích pohybují převážně v oblastech Javorníků a severní části Bílých Karpat. Dobrovolníci Hnutí Duha potvrdili jejich přítomnost také prostřednictvím fotopastí, které zachytily rysy v minulých letech.

Michal Bojda, koordinátor terénního monitoringu velkých šelem Hnutí Duha, uvedl, že fotopasti dále prozrazují působení pytláků. 'Některé rysi a vlci z našich snímků se najednou přestanou objevovat, což nám naznačuje, že do jejich pobytu zasahuje člověk.'

Dalším nebezpečím pro šelmy jsou srážky s automobily. Zejména silnice kolem přehrady Šance, kudy šelmy přecházejí z Lysé Hory na Smrk, se ukázala jako nebezpečná – v minulosti zde došlo k nehodám s účastí vlka i rysa.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy