Talentovaní středoškoláci z Moravskoslezského kraje dostali ocenění

Olympijští medailisté, úspěšní designéři nebo programátoři i laureáti prestižních cen.


Mezi středoškoláky v regionu je spousta talentů s mimořádnými úspěchy při studiu nebo mimoškolních aktivitách. Jako poděkování si    převzali ocenění z rukou Stanislava Folwarczneho, náměstka hejtmana Moravskoslezského kraje pro školství a sport.

„Mladí lidé, se kterými jsem dnes měl příležitost se osobně setkat, skvěle reprezentují náš kraj v nejrůznějších celostátních i mezinárodních soutěžích. Jsou pro své vrstevníky inspirací a motorem, pro naši generaci určitou jistotou nebo ujištěním, že u nás rostou nadaní a aktivní lidé s vizemi a potenciálem. Těší mě, že jsme poděkovali celkem šestadvaceti středoškolákům a čtyřem týmům, byli mezi nimi sportovci, umělci nebo řemeslníci, ale také medailisté z přírodovědných, technických a humanitních soutěží,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro školství a sport Stanislav Folwarczny.

Letos bylo hodnotící komisi doručeno 58 návrhů na ocenění jednotlivců a 22 návrhů v kategorii školních týmů.

„Svědčí to o mimořádných úspěších nejen žáků, ale také škol, které své reprezentanty pečlivě a svědomitě připravují. Kromě úspěchů ve vědomostních, dovednostních či sportovních soutěžích se ocenění také podíleli na aktivitách v oblasti společenské odpovědnosti, dobrovolnické činnosti nebo se podíleli na projektech nad rámec běžných povinností,“ doplnil náměstek hejtmana Stanislav Folwarczny s tím, že ocenění středoškoláci obdrželi certifikáty, keramické plastiky z dílny Střední umělecké školy Ostrava a poukázky na nákup zboží pro volný čas.

Mezi oceněnými byl například snowboardista Kryštof Minárik ze Sportovního gymnázia Dany a Emila Zátopkových v Ostravě, který přivezl zlatou medaili z Evropského olympijského festivalu mládeže a bronzovou medaili z juniorského Mistrovství světa. Žákyně Střední umělecké školy v Ostravě Lea Romanowská získala zlatou medaili na nejprestižnější mezinárodní soutěži v obalovém designu Model Young Package. Ve fyzice zazářil Patrik Štencel z Mendelova gymnázia v Opavě, když na Turnaji mladých fyziků z Pákistánu získal stříbro a tým Gymnázia Cihelní ve Frýdku-Místku se třetím místem na Mezinárodní týmové olympiádě.

„Ceníme si taky úspěchů v nejrůznějších odbornostech, například jsme ocenili Tomáše Rusnoka ze Střední školy polytechnické v Havířově, který bodoval v soutěži ve svařování Zlatý pohár LINDE. David Moškoř ze Střední průmyslové školy elektrotechniky a informatiky v Ostravě byl zase úspěšný v celostátní soutěži v programování. Ocenili jsme například také Kláru Miu Krečmerovou z ostravské Střední umělecké školy, která zazářila v nejprestižnější soutěži zaměřené na reportážní fotografii Czech Press Photo,“ řekl náměstek hejtmana kraje Stanislav Folwarczny a uzavřel: „Všem skvělým mladým lidem, se kterými jsme se dnes setkali, ještě jednou gratuluji. Jsem přesvědčený že mají skvěle našlápnuto k zajímavé kariéře, všem držím palce.“


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy