Splňte lednové předsevzetí: víte jak na zdravou stravu v novém roce?

Vstoupili jste do nového roku s předsevzetím? Dělá to tak mnoho lidí, málokdo je už dodrží. V lednu například spousty lidí vyrazí do posilovny, v březnu už tam potkáte jen staré známé, kteří chodili i v prosinci. Předsevzetí se ale nemusí týkat jen hubnutí, ale třeba i celkové změny zdravotního stylu a lepší stravy.


Víte ale jak na zdravou stravu a proč se do ní vůbec pouštět? Mnohdy se lidé snaží to nejlepší dopřát svým mazlíčkům, krmí je např. holistickými granulemi pro psy nebo BARF stravou, na sebe už tolik nemyslí. Přitom všichni lidé jsou to, co jí a strava hraje v životě člověka velkou roli.

Co v životě člověka ovlivňuje zdravé stravování?

Zdravé stravování je naprostý základ, pokud chcete začít žít zdravým životním stylem. Ze začátku může být těžké vzdát se oblíbených dobrot jako jsou sladkosti, alkoholické nápoje nebo smažená jídla. Uvidíte ale, že když to dokážete, budete se už během pár dní cítit mnohem lépe.

Zdravá strava vám může dodat potřebnou energii, vitalitu, radost ze života. Zároveň díky zdravému stravování můžete dosáhnout vysněné postavy, předcházet obezitě a cítit se dobře ve svém těle.

TIP: Pokud se snažíte zhubnout povánoční kila, vyzkoušejte jako doplněk stravy i bylinnou kúru na hubnutí.


Správná strava pomáhá také minimalizovat riziko vzniku civilizačních chorob jako je vysoký krevní tlak, cévní mozková příhoda, Alzheimerova choroba, cukrovka, revmatické onemocnění a další. Pomoci vám může lepší strava i v případě, že už některou z výše uvedených chorob trpíte.

Nejsou to jen civilizační choroby. Existují navíc i další onemocnění, kdy vám strava může pomoci se zdravotními problémy, patří mezi ně například kožní onemocnění nebo ADHD, které začíná už v dětském věku.

Stravování při cukrovce

Cukrovka, diabetes mellitus, je onemocnění, při němž je důležité snažit se regulovat hladinu cukru v krvi - proto si často diabetici kontrolují hladinu cukru glukometrem nebo si píchají inzulinové injekce.

Vhodnými potravinami při cukrovce jsou takové, které mají nižší glykemický index a neobsahují příliš mnoho cukrů. Ze sladidel je nejvhodnější sáhnout po stévii, jejíž glykemický index je roven 0.

Při tomto onemocnění doporučujeme zařadit do jídelníčku hodně zeleniny, ryb, libového masa, vejce, bílé jogurty, sýry a kefíry, luštěniny a další. Z pití by měla být na prvním místě čistá voda, popř. voda s citronem, čaj nebo káva bez cukru.

Pozor při cukrovce
dejte na potraviny bohaté na cukry, sacharidy. Mezi ně patří průmyslově zpracované potraviny, bílé pečivo, tučné mléčné výrobky, sladkosti, limonády, džusy, tučné maso a další.

Dia potraviny na trhu: ano nebo ne?

Ať už se vydáte do jakéhokoli většího obchodu, naleznete v něm regál s dia potravinami, které jsou považovány za vhodné pro diabetiky. Pro diabetiky samozřejmě vhodné skutečně jsou, nedoporučují se však v okamžiku, kdy se snažíte shodit i nějaké to kilo navíc. Obsahují totiž hodně tuků.

Stravování při revmatismu

Revmatismus je dalším civilizačním onemocněním, které je v populaci hojně rozšířené a ne, opravdu ne jen mezi seniory. Revmatické nemoci zasahují naše pohybové ústrojí a mezi ty nejznámější patří revmatoidní artritida nebo osteoporóza.

Co se stravy týče, důležitý je výběr potravin s protizánětlivými účinky. Mezi ty nejvíce účinné patří rybí olej, tučné severské ryby, losos, různé druhy olejů jako olivový, kokosový, lněný nebo konopný a syrová zelenina.

Mezi nevhodné potraviny patří červené maso, které obsahuje železo podporující zánět, stejně je na tom i červená řepa. Zároveň je třeba omezit také cukry, rozlučte se proto s čokoládou, bonbony, sušenkami, nutelou, ale i alkoholem. Vyhnout byste se měli i medu nebo ovoci bohatému na cukr.

Stravování při psoriáze a dalších kožních onemocněních

Ano, i při kožních onemocněních jako je lupénka nebo ekzémy může pomoci strava s tlumením příznaků. Základem je zdravá, vyvážená strava. Doporučují ji často i lékaři jako první pomoc při kožních obtížích.

Mezi potraviny, které mohou zmírňovat příznaky psoriázy (lupénky) patří:

  • Ryby a mořské plody
  • Ovoce a zelenina
  • Libové maso
  • Kvalitní zdroje tuků jako jsou ořechy nebo avokádo

Naopak potraviny, které mohou lidem s kožním onemocněním spíše přitížit patří alkohol, průmyslově zpracované potraviny obsahující větší množství cukru, smažená jídla, lepek a další. Tady však platí, že každý člověk je originál a mohou se tak lišit i projevy, každému může udělat hůř jiná potravina. Důležité je si tyto potraviny vypozorovat.

Stravování při ADHD

ADHD je porucha pozornosti s hyperaktivitou a jde o neurovývojovou poruchu, která se objevuje už v dětském věku, ale některé projevy přetrvávají až do dospělosti. Strava může v případě ADHD ovlivnit chování člověka, jeho náladu i množství energie, které má.

Pokud někdo trpí ADHD, pozor by měl dát na tato jídla:

  • Cocacola
  • Čokoláda
  • Cereálie
  • Další potraviny s vysokým obsahem kofeinu

Stravování při kojení

Speciální skupinu tvoří ženy, které kojí nebo brzy porodí a brzy je kojení čeká. Strava matky totiž ovlivňuje tvorbu i kvalitu mateřského mléka. Víte jak na to, aby se vašemu dítěti dostalo to nejlepší?

Důležité je dodržovat obecné zásady zdravého stravování, jíst rozmanitě a zároveň vyváženě, mít ve stravě dostatek vitamínů. Důležité je vybírat kvalitní potraviny, nejíst fast food a nevařit z polotovarů.

Během období kojení je dobré navýšit příjem, protože tvorba mateřského mléka je pro maminky energetickou zátěží. Důležitý je i příjem tekutin.

Pozorujte kojence

Důležité je také pozorovat kojence - mateřské mléko může vyvolat alergické reakce. Tedy ne přímo mléko, ale potraviny, které předtím matka konzumovala. Často mezi ně patří citrusy, lesní plody, rajčata nebo jahody.

Hodně maminek také řeší nadýmání dětí, i v tomto případě je třeba vypozorovat, které potraviny dítěti vadí. Často mezi ně patří luštěniny, zelí, chléb, okurka nebo cibule.

TIP: Máte doma všechny potřebné kojenecké potřeby? Od kojení budete jistě brzy přecházet na klasickou mixovanou stravu. V takovém případě se vám budou hodit dětské jídelní soupravy.

Zdravé stravování pro každého

Zdravé stravování dodává tělu všechny potřebné živiny pro to, aby správně fungovalo. V dnešní době se roztrhl pytel s nejrůznějšími stravovacími směry jako je low-carb nebo keto dieta, které si později také společně představíme.

Nezapomínejte, že proto, abyste o sobě mohli říct, že jíte zdravě nemusíte ale držet žádnou dietu ani striktně hlídat výživové směry. Stačí využívat selského rozumu, jíst vyváženě, pravidelně a od každého trochu.

  • Strava by měla být vyvážená a pravidelná
  • Důležité je vědomé jezení
  • Věnujte čas přípravě pokrmů
  • Nezapomínejte na porci zeleniny ke každému chodu
  • Dodržujte dostatečný pitný režim
  • Nebojte se občas si dopřát i něco mimo, držet se můžete například pravidla 80/20 - 80 % zdravých jídel, 20 % neřestí

Co je to low carb?
Low carb znamená omezený přísun sacharidů, což vám zajistí i rychlý úbytek na váze. Toto stravování je také doporučováno například pro epileptiky, osoby s poruchou hormonální rovnováhy. Pomáhá také snížit hladinu cukru v krvi.

Sacharidy můžete nahrazovat bílkovinami nebo tuky. Důležité je také přistupovat k low carb stravování individuálně, podle sebe a toho, co vám bude vyhovovat, existují různé možnosti low carb stravování, které povolují různé gramáže sacharidů ve stravě:

  • Bezsacharidová strava
  • Velmi nízká sacharidová strava (do 20g)
  • Nízkosacharidová strava (21-60g)
  • Strava se sníženým příjmem sacharidů (61-100g)
  • Volnější nízkosacharidová dieta (101-130g)

Co je to keto dieta?
Ketodieta je proteinovou dietou, která má stejně jako low carb velmi rychlé výsledky při redukci váhy. Při ketodietě je důležitý hlavně zvýšený příjem bílkovin, díky kterému se zlepšuje fungování metabolismu. Zároveň díky vysokému příjmu bílkovin, bude úbytek na váze hlavně tukový, svalová hmota zůstane zachována.

Autor textu: Alena Mrvíková
Foto:
https://unsplash.com/photos/VRB1LJoTZ6w
https://www.pexels.com/cs-cz/foto/kojeni-mama-kojenec-batole-7491221/
https://www.pexels.com/cs-cz/foto/jidlo-salat-zdravy-zelenina-793759/
https://www.pexels.com/cs-cz/foto/lecba-povedomi-koncept-zatisi-6823670/
https://www.pexels.com/cs-cz/foto/cukr-barevny-cukrovi-sladkosti-5469042/

Fotogalerie
Autor: Mediální skupina Region24 Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy