Preventivní akce v centru Ostravy přilákala stovky zájemců

Ani nepříznivé počasí neodradilo ve středu 6. října stovky lidí od možnosti absolvovat řadu preventivních vyšetření. Fakultní nemocnice Ostrava se připojila k akci Blesk ordinace a na centrálním ostravském Masarykově náměstí nabídla zájemcům 11 odborných stanovišť.


Už hodinu před začátkem akce se před některými mobilními ambulancemi tvořily dlouhé řady. „Mám nějaká znamínka po těle, tak doufám, že mi řeknou, jak to s nimi vypadá,“ uvedla první zájemkyně o vyšetření u lékařky Kožního oddělení, která nakonec prohlédla více než 200 lidí. Čtrnácti z nich diagnostikovala zhoubný kožní nádor a pozvala je do odborné ambulance.

A fronta se tvořila také u stánku Oční kliniky fakultní nemocnice, která nabízela měření nitroočního tlaku. I tady zdravotníci zjistili, že desetina vyšetřených potřebuje odbornou léčbu.

Nedílnou součástí preventivních akcí je i stánek Krevního centra. „Vyšetřili jsme přes 150 lidí, kteří chtěli znát svou krevní skupinu, a mnoho z nich se zajímalo o podrobnosti kolem dárcovství,“ uvedla po skončení akce manažerka Krevního centra FNO Bc. Naděžda Kalužová.

Celkem 150 spirometrických vyšetření provedli také zdravotníci z Oddělení alergologie a klinické imunologie FN Ostrava. Podle primáře doc. MUDr. Jaromíra Bystroně, CSc., šesti z nich doporučili vyhledat odborníka.

A nechyběla ambulance telemedicíny. Zájemci se mohli například seznámit s fungováním mobilního EKG.

Součástí „polikliniky pod širým nebem“ byl i bohatý doprovodný program, ve kterém vystoupila řada primářů a přednostů fakultní nemocnice. „Vím, že stále existuje velké množství lidí, kteří mají z návštěvy lékaře strach. Ale věřím, že daleko větší je skupina těch, kteří vědí, že moderní medicína umí hodně. Ale musí se na problém přijít včas. Proto má každá takováto preventivní akce smysl,“ uvedl na pódiu ředitel FN Ostrava MUDr. Jiří Havrlant, MHA.


TZ: Fakultní nemocnice Ostrava 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 07.10.2021 18:48




0 +
 

Hlavní zprávy