Pohroma heřmanické haldy sahá ke skládce chemikálií a kalové nádrži

Podzemní hoření heřmanické haldy v Ostravě se rozšířilo až ke kalové nádrži K1, ve které se nachází uhelné zbytky a odpadní vody z koksovny s nebezpečnými chemikáliemi, jako je fenol a čpavek.


V Ostravě se rozšířila plocha podzemního hoření heřmanické haldy, a to až ke kalové nádrži K1, ve které se nacházejí uhelné zbytky, odpadní vody z koksovny s vysokým obsahem fenolu, čpavku a dalších nebezpečných chemikálií. Množství materiálu v nádrži odpovídá třetině největší ekologické zátěže ostravských lagun.

Heřmanický odval hoří již desítky let, ale v poslední době se hoření zrychlilo a termika postupuje ke skládce chemikálií a z druhé strany ke kalové nádrži. „Termická aktivita byla zaznamenána jednak v blízkosti jižní hráze a pak také bodově na východní hrázi,“ uvedl mluvčí společnosti Diamo Tomáš Indrei.

Až Česká inspekce životního prostředí určí, co přesně se nachází v kalové nádrži, bude třeba vyřešit, kdo materiál zlikviduje. Státní podnik Diamo jej však není vlastníkem, což potvrdil i Indrei. Iniciativa by podle něj měla být na straně společnosti PKP Cargo, která se v minulosti přihlásila k vlastnictví.

Mluvčí společnosti PKP Cargo International Lukáš Kresač však uvedl, že firma 'nebyla a ani v současnosti není vlastníkem pozemků s kalovými nádržemi nebo jakékoliv nádrže na odvalu Heřmanice'.

Ze znečištěného prostředí uniká do spodních vod a ovzduší znečišťující látky. „V okolí haldy se nacházejí studny, včetně studny v části Vrbice, která je přilehlá k zástavbě a v této jsou pravidelně překračovány limity jak aromátů, tak těžkých kovů,“ upozornil člen představenstva firmy cresco&finance a majitel pozemků Petr Gřunděl.

Hodnoty rakovinotvorného benzoapyrenu jsou na třech stanicích měřících kvalitu ovzduší v okolí haldy pravidelně překračovány přibližně trojnásobně. „Pokud máme přesvědčovat občany Ostravy, že nemají topit v kotlíkách, tak i stát musí jít příkladem a nemůže tady mít hořící haldu,“ řekl náměstek primátora Ostravy Aleš Boháč (Starostové pro Ostravu).

Státní podnik Diamo sanuje heřmanickou haldu již 22 let, ale problémy stále přibývají. „Dohodli jsme se s panem ministrem, že budeme dělat větší tlak na ministerstvo životního prostředí, aby docházelo k monitorování, ať už imisního, nebo emisního. A věřím, že zvýšením četnosti měření si dokážeme odpovědět lépe na otázky, jaký existenční dopad ta halda na Ostravu má,“ uvedl Boháč.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy