Plynový plán na zimu a důraz na úspory energií

Ministr Síkela svolal mimořádné jednání Rady pro energetiku.


Kvůli snižujícím se dodávkám ruského plynu a plánované odstávce plynovodu Nord Stream do Německa, svolal český ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela mimořádnou Radu EU pro energetiku. Ta se uskuteční 26. července v Bruselu. Evropa se musí dobře připravit na letošní zimu a podpořit úspory energií.

„Rusko zneužívá energetiku jako zbraň s cílem rozdělit Evropu a podlomit její podporu Ukrajiny. A my musíme být připraveni i na další stupňování této energetické války,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela s tím, že proto na 26. července do Bruselu svolal mimořádné jednání Rady EU pro energetiku.

Těsně před tímto zasedáním má také Evropská komise představit své návrhy na lepší krizovou koordinaci a na podporu snižování spotřeby plynu v jednotlivých členských státech.

„Je potřeba projednat návrhy Evropské komise na pravidla vyhlašování nouzového stavu a detaily společného přístupu k nakládání se zásobami plynu. Pokud máme v energetické válce s Ruskem obstát, musíme udržet unijní jednotu, což se neobejde bez vzájemné solidarity mezi jednotlivými členskými státy. Všichni obyvatelé EU si zaslouží rovnocenné zacházení. Budeme také diskutovat možnosti snižování spotřeby plynu, abychom se závislosti na Rusku zbavili co nejdříve," dodává ministr Síkela, který je prý v případě potřeby či další eskalace energetické války ze strany Ruska připraven svolat další jednání Rady EU.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 09.07.2022 09:40




0 +
 

Hlavní zprávy