Pivovar Radegast zavlažuje stromy ve Frýdku-Místku

Městská zeleň ve Frýdku-Místku získala pomocnou zavlažovací sílu.


Pivovar Radegast městu daroval 150 zavlažovacích vaků pro stromy. Speciální vaky slouží k efektivnímu zalévání, šetření s vodou a ke zvýšení šance na uchycení stromů. Celkem již v českých a moravských městech pomáhá zavlažovat stromy 500 takových vaků od Pivovaru Radegast.

Pivovar Radegast je v oblasti ochrany vodních zdrojů dlouhodobě aktivní. Ve vlastním pivovarském provozu úspěšně šetří vodou při vaření piva a patří v tom k absolutní světové špičce. Prostřednictvím programu Radegast lidem podporuje v severomoravském regionu projekty změřené na zadržování vody v krajině.

„K ochraně přírody přispívají i samotní zaměstnanci pivovaru, kteří v rámci dobrovolnického dne pečují o horské louky na Radhošti nebo vysazují stromky v Beskydech, říká Ivo Kaňák, manažer Pivovaru Radegast, a dodává: „Zadržování vody v krajině, šetrné hospodaření s vodou a nedostatek vody jsou témata, která v posledních letech zasahují do životů nás všech. Proto se v Radegastu snažíme jít příkladem a inspirovat tím ostatní.“

Zavlažovací vaky jsou ideálním nástrojem pro zalévání suchých nebo nedávno vysazených stromů v městských oblastech. Tyto vaky umožňují účinné a hospodárné zavlažování, které zvyšuje pravděpodobnost uchycení a přežití stromu. Kapkové zavlažování pozvolně uvolňuje vodu pouze okolo kmene stromu, a tak se voda dostane až k jeho kořenům. Voda se z vaku uvolňuje postupně několik hodin. Pokud je potřeba větší objem vody, lze snadno spojit dva vaky dohromady, a tím se kapacity zavlažování zdvojnásobí.

Ve Frýdku-Místku budou zavlažovací vaky pomáhat stromům v Olešné u rybníka Řehánek, v Sadu Bedřicha Smetany, v Arboretu a v dalších ulicích po celém městě.

„Jsem rád, že zdejší tradiční nošovický pivovar klade důraz na ekologický přístup. Tato spolupráce je přínosem, jelikož z ní vyplývá konkrétní pomoc, a to stromům v našem městě. Spolupráci mezi municipalitami a úspěšnými společnostmi jsme rozhodně nakloněni,“ uvádí Petr Korč, primátor statutárního města Frýdek-Místek.

Pivovar Radegast již celkem daroval 500 zavlažovacích vaků do Nového Bydžova, Rakovníku, Nového Jičína a nejnověji do Frýdku-Místku. Nošovický pivovar vaky pořídil na základě 534 účtenek od nákupu piva, které mu zaslali lidé v poslední „vodní kampani“. Ta odstartovala symbolickým průvodem velbloudů v Praze a Ostravě, jenž se uskutečnil u příležitosti Mezinárodního dne boje proti suchu a upozorňoval na důležitost šetření s vodou a zadržování vody v krajině.

Máte rádi netradiční výlety? Dopřejte si pivní lázně


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy