Patentovaná technologie na VŠB-TUO umožní těhotným ženám domácí monitorování plodu

VŠB-TUO společně s několika investory vyvíjí domácí monitor signálu plodu, který umožní těhotným ženám v domácím prostředí průběžně kontrolovat tepovou frekvenci svého nenarozeného miminka a tím včas upozornit na možné problémy.


Přístroj dokáže měřit EKG plodu pomocí monitorovacího pásu, výsledky se pak maminkám zobrazují v mobilní aplikaci. V případě, že by monitorování ukázalo nestandardní tepovou frekvenci, mohou ženy kontaktovat svého lékaře ještě před plánovanou prohlídkou.

Vyvíjená technologie tak může vhodně doplnit běžné preventivní návštěvy u odborného lékaře, který pravidelně kontroluje vývoj plodu i stav nastávající matky. Tak, jak se dnes běžně využívá podložka pro monitorování dechu dítěte v postýlce, bude možná již brzy běžné, z pohodlí domova, monitorovat dítě v průběhu těhotenství. „Unikátnost přístroje spočívá v pasivním a zcela neinvazivním měření signálů plodu bez jakékoliv vysílané energie. Tím se liší od již existujících volně prodejných produktů pro domácí monitorování, které ovšem pracují na zcela jiném fyzikálním principu a pro zaměření využívají energii, která je vysílána do těla těhotné ženy,“ objasňuje vedoucí výzkumného týmu prof. Radek Martinek.

Vývoj monitorovacího přístroje, který je založen na tzv. fetálním elektrokardiogramu (fEKG), započal výzkumný tým pod vedením prof. Martinka z Fakulty elektrotechniky a informatiky VŠB-TUO zhruba před deseti lety a od té doby ušel velký kus cesty. Prvotní vývoj probíhal na veřejně dostupných datech, zde tým získal potřebné teoretické znalosti a odzkoušel si své první algoritmy pro získání potřebných informací o zdravotním stavu plodu. Dalším významným milníkem byl vývoj vlastního simulátoru takovýchto dat, která následně sloužila k dalšímu testování. Tento simulátor je součástí unikátního Fantomu fetálního elektrokardiogramu, který si výzkumná skupina nechala patentovat.

Tento patent zaujal soukromého investora, který se rozhodl zakoupit danou licenci, a díky vzájemné spolupráci došlo během necelých dvou let k vývoji předvýrobního prototypu. Od dubna 2021 se do vývoje, který je finančně podpořen také Technologickou agenturou ČR, zapojují kromě VŠB-TUO i firmy Baby patron, Tecpa a OrbisNet.  Jejich cílem je během následujících tří let vyvinout finální konkurenceschopný domácí monitor, který umožní ženám po celém světě kontrolovat srdeční ozvy svých nenarozených dětí v období mezi kontrolami u lékaře, a tím přispět k ujištění o dobrém prospívání jejich nenarozených potomků.

„Výstupem našeho snažení bude kromě samotného monitoru také trenažér, kterému říkáme Fantom. V podstatě se jedná o torzo těhotné ženy, které nám slouží pro testování monitorovací technologie. Tento trenažer vznikl jako nedílná součást vývoje monitoru, abychom mohli testovat jeho funkčnost a současně vývoj urychlit. Navíc nám umožňuje simulovat různá natočení plodu a jeho stáří. Kdybychom monitor testovali na těhotných ženách, potřebovali bychom jich tisíce a celý vývoj by to zpomalilo. Fantoma bychom v budoucnu rádi nabídli výzkumníkům a lékařům, aby jej využívali jako testování monitorovacích přístrojů ve svých nemocnicích nebo pro výzkum různých patologických jevů ve vývoji plodu,“ dodává prof. Martinek.

Vzniklá spolupráce firem a VŠB-TUO je příkladem mnohých obchodních partnerství, která dokazují, že univerzita umí myšlenku provázet od jejího vzniku, přes úskalí výzkumu a vývoje až k budoucímu uplatnění na trhu v celosvětovém měřítku.


TZ: VŠB-TUO

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 04.10.2021 12:21




0 +
 

Hlavní zprávy