Nová Infokavárna ve městě Albrechtice potěší turisty i místní

Ve Městě Albrechtice spouští provoz Infokavárna.


Sloužit bude nejen turistům, kteří se zde zastaví během výletu na Jesenicko nebo Osoblažsko. Její služby ocení i místní, podobné zařízení ve městě chybělo. Na projekt přispěl Moravskoslezský kraj 3 miliony, a to v rámci podpory znevýhodněných oblastí.

„Město Albrechtice je branou na Jesenicko i Osoblažsko. Až do dneška zde chybělo místo, kde by se turisté dozvěděli, jaké mají v okolí možnosti, koupili si oblíbenou turistickou známku nebo si s dětmi po výletě odpočinuli u kávy a zákusku. Klidná a příjemná kavárna chyběla i místním lidem, proto mě těší, že kraj v rámci dotačního programu Podpora znevýhodněných oblastí Moravskoslezského kraje podpořil i vznik místní Infokavárny,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro regionální rozvoj a cestovní ruch Jan Krkoška s tím, že kraj na projekt přispěl 3 miliony korun.

Infokavárna se nachází v pravé části přízemí památkově chráněného měšťanského domu na náměstí ČSA.

„Právě tyto prostory byly poslední částí měšťanského domu, který potřeboval rekonstrukci. Zbytek domu včetně historické fasády jsme již opravili v předchozích letech. Díky podpoře Moravskoslezského kraje je teď dům opravdu celý krásný, a navíc slouží lidem, což je přesně to, co jsme chtěli. Dříve byly na náměstí dvě cukrárny, po jejich uzavření jsme často slýchali, že lidem podobné zařízení chybí. A tak jsme to propojili s vybudováním centra pro výletníky,“ řekla starostka Města Albrechtice Jana Murová a vyčíslila, že rekonstrukce pravého přízemí domu, ve kterém se Infocentrum nachází, vyšla na 4,7 milionu korun.

Tři miliony obec získala od kraje, zbytek pokryla ze svého rozpočtu. Další milion pak vynaložila na vybavení, jako je nábytek, osvětlení, gastrospotřebiče nebo IT.

„Nová Infokavárna bude propagovat nejen okolí obce, ale i další místa Moravskoslezského kraje. Bude upozorňovat na Technotrasu, například oblíbená úzkokolejka je odsud jen asi pět kilometrů. Kavárna bude také sloužit jako půjčovna elektrokol, takže se milovníkům cyklistiky nabízí například trasa přes Dívčí Hrad nebo stoupání na Rejvíz, na elektrokole to bude určitě moc příjemná projížďka,“ řekl náměstek hejtmana kraje Jan Krkoška.

Infokavárna ve Městě Albrechtice bude v provozu denně, tedy od pondělí do neděle od 10 do 16 hodin. V zimních měsících bude provoz případně zkrácen, a to od 13 do 16 hodin.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy