Mošnov a Katovice - velké plány na letiště

Letiště v Mošnově a katovické letiště plánují investice za miliardy korun kvůli očekávanému nárůstu počtu cestujících. Česká strana má v plánu několik velkých investic, jako prodloužení železniční vlečky či rekonstrukci příletové haly.


Letiště v Moravskské zemi a sousedních Katovicích plánují ve svých oblastech investice za miliardy korun. V příštích letech se očekává zvýšený počet cestujících, což vyžaduje rozvoj infrastruktury a posílení kapacity obou letišť. Česká strana má ve svých plánech několik velkých investic, které mohou dosáhnout až osmi miliard korun, jak uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura.

Mezi českými investičními projekty se počítá s prodloužením železniční vlečky až k chystanému armádnímu logistickému centru. Letiště také v reakci na rostoucí počet cestujících plánuje rekonstrukci příletové haly. Tisková mluvčí mošnovského letiště Kateřina Pustějovská uvedla, že tato investice bude stát několik set milionů korun.

Vedle toho se na letišti počítá s výstavbou fotovoltaických elektráren pro dosažení energetické neutrality a financováním ze soukromých investorů. Plán také zahrnuje výstavbu hangárů pro nákladní přepravu. Letiště očekává desetiprocentní nárůst počtu cestujících v následujících pěti letech a roční objem nákladné dopravy kolem třiceti tisíc tun.

V Katovicích pak mají manažeři letiště ještě ambicióznější plány. Do roku 2028 chtějí investovat necelých devět miliard korun. Artur Tomasik, ředitel katovického letiště, uvedl, že jejich cílem je posílit letiště ve všech směrech, včetně služeb pro cestující, oprav letadel a nárůstu nákladní přepravy.

Podle prognózy, kterou si katovické letiště nechalo zpracovat, by měl počet cestujících v roce 2028 dosáhnout 7,5 milionů a v roce 2033 dokonce deseti milionů cestujících ročně. Proto plánuje katovické letiště stavbu nové odbavovací haly, která bude propojena s nádražím.

První část hlavního terminálu má být dostavěna v roce 2028 a kapacita odbavených pasažérů by měla dosáhnout osmi milionů ročně. Další část má být hotova v roce 2032 a celková plocha budovy dosáhne 96 tisíc metrů čtverečních. V budoucnu lze očekávat další rozšíření až na kapacitu patnácti milionů cestujících ročně. K současným parkovacím místům chce letiště přidat dalších osm tisíc a vybudovat hangár pro opravy letadel velikosti Airbus A321neo.

Zprávy o těchto investičních plánech letišť v Mošnově a Katovicích znovu otevírají debatu o potřebě rozvoje letecké infrastruktury na českém území a v regionu. Rostoucí poptávka po leteckých službách a ambiciózní plány obou letišť ukazují, že sektor bude nadále vyžadovat značné investice a spolupráci mezi veřejnými a soukromými partnery.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy