Manželé Janešíkovi objevili poklad v bývalém hostinci

Poklady nalezené na půdě starého hostince v Linhartovech jsou nyní vystaveny v Městském muzeu Krnov. Návštěvníci se mohou podívat na oblečení, ložní prádlo, obuv, předměty, dokumenty a fotografie datované do 30.–40. let 20. století. Výstava představuje jedinečnou příležitost nahlédnout do životů obyvatel a historie hostince.


V historických domech se takřka často skrývají věci ze minulosti, které přinášejí svědectví o životech dřívějších generací. V městském muzeu Krnov můžete nyní vystavené poklady, které nikdo nečekal, že by se na půdě starého domu nacházely.

Manželé Janešíkovi před časem zakoupili rozlehlejší budovu bývalého hostince v Linhartovech a přemýšleli, zda by i půda jejich nového domova neskrývala některá zmizelá tajemství. Dlouho se jim však při prohlídkách a opravách nepodařilo nic odhalit, až jednoho dne pan Janešík kvůli nečekanému úniku vody objevil nejen průvan, ale také velmi důmyslně ukryté kufry plné oblečení, ložního prádla, obuvi a mnoha dalších předmetů, písemných materiálů a fotografií.

Na základě módy a uschovaných dokumentů, včetně některých choulostivých legitimací NSDAP, bylo možné určit, že objevené poklady se datují do 30.–40. let 20. století a patřily pravděpodobně původním německým majitelům hostince.

Městské muzeum Krnov se následně rozhodlo odborně ošetřit a restaurovat nalezené poklady, aby je mohli představit veřejnosti jako nový a cenný přírůstek do sbírek. Výstava Poklady z půdy nyní představuje jedinečnou příležitost nahlédnout do životů obyvatel a historie starého hostince a představit si, jaké byly pocity manželů Janešíkových, když objevili poklad ukrývající se téměř století na půdě jejich domova.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy