Kraj má 27 přihlášených projektů v Adapterra Awards

Kdo postoupí do finále?


Zvyšování teploty, vlny veder, přehřívání měst, častější období sucha, ale i náhlé přívalové srážky jsou problémy související s klimatickou změnou, na něž si budeme muset zvyknout a zároveň se na ně lépe připravit. Celostátní soutěž Adapterra Awards, kterou letos již po páté pořádá Nadace Partnerství ve spolupráci s Integra Consulting, oceňuje adaptační projekty na měnící se klimatické podmínky. Letos se do soutěže přihlásilo 115 realizací ze všech krajů republiky, z toho 27 se nachází na území Moravskoslezského kraje. O těch, kdo postoupí do finále, rozhodne odborná porota. Finalisty pořadatelé zveřejní na začátku srpna na webu soutěže.

Vlny veder v létě obtěžují, ohrožují zdraví obyvatel, mají vliv na ekonomiku i sociální vztahy, zvyšují kvůli klimatizaci energetické zatížení měst i náklady obyvatel za elektřinu. K tomu přidejme stále častější nerovnoměrnou distribuci srážek, kdy četné období sucha střídají přívalové srážky, které naše krajina ani plochy ve městech nejsou schopny zasáknout.

„Soutěž Adapterra Awards cíleně hledá projekty reagující na tyto problémy s pomocí zeleně, vodních prvků i některých technických řešení. Máme obrovskou radost, že se jich letos přihlásilo 115, což je zatím nejvíc v historii soutěže. Moravskoslezský kraj má v tomto ročníku obzvlášť silné zastoupení. Mezi přihlášenými najdeme například ozelenění tramvajové trati v ulici Opavská v Ostravě – Porubě, lesopark Na Panském v Bohumíně, budovu IQ Ostrava, hospodárné zavlažování fotbalových hřišť v Havířově či zelenou střechu na budově Regionální knihovny Karviná,“ říká koordinátorka soutěže Andrea Křivánková z Nadace Partnerství.
„V oblasti přizpůsobení na klimatické změny je Moravskoslezský kraj oproti ostatním regionům daleko. Svědčí o tom fakt, že jsme měli jako první kraj v republice zpracovánu adaptační strategii a že se můžeme pochlubit řadou zajímavých realizovaných projektů. Navíc téměř čtvrtina ze všech projektů, které se letos do Adapterra Awards přihlásily, pochází z Moravskoslezského kraje. Celou naši ideu klimaticky odolného kraje navíc o krok dál posouvá projekt LIFE COALA, který má právě rozvoj adaptačních opatření a projektů v našem regionu podpořit,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro regionální rozvoj Jan Krkoška.

Celostátní kolo soutěže Adapterra Awards se dělí do 5 hlavních kategorií: Volná krajina, Zastavěná území, Náš domov, Pracovní prostředí a Cena sympatie. Z došlých přihlášek vybírá finalisty i vítězné projekty prvních čtyř uvedených kategorií odborná porota. Vítězové Adapterra Awards získávají finanční odměnu či věcnou cenu od partnerů soutěže – společnosti Nestlé (100 tisíc Kč), Českomoravský cement (50 tisíc Kč), SOLSOL (fotovoltaický set v hodnotě 50 tisíc Kč) a IVT Tepelná čerpadla (tepelné čerpadlo vzduch/vzduch v hodnotě 90 tisíc Kč).

O Ceně sympatie rozhoduje od 1. srpna do 15. října veřejnost prostřednictvím online hlasování na webu soutěže. Vítěze internetového hlasování ocení společnost Delloitte finanční odměnou ve výši 50 tisíc Kč. Kromě toho soutěž udělí také speciální ocenění nejlepšímu projektu z Moravskoslezského kraje. Vítězné projekty pořadatelé vyhlásí 1. listopadu na tematicky zaměřené konferenci v Praze.

Tento projekt byl podpořen grantem z Norských fondů.

Hlavní kategorie soutěže a ceny pro vítěze

Volná krajina – finanční odměna ve výši 100 tisíc Kč od společnosti Nestlé Česko

Zastavěná území – finanční odměna 50 tisíc Kč od společnosti Českomoravský cement

Náš domov – fotovoltaický set od společnosti SOLSOL v hodnotě 50 tisíc Kč

Pracovní prostředí – tepelné čerpadlo vzduch/vzduch IVT AERO v hodnotě 90 000 Kč od společnosti IVT Tepelná čerpadla s.r.o.

Cena sympatie – finanční odměna 50 tisíc Kč od společnosti Deloitte

Speciální ocenění

Cena Prahy (nejlepší projekt na území města Prahy)

Cena Moravskoslezského kraje (nejlepší projekt na území Moravskoslezského kraje)

Cena Jihomoravského kraje (nejlepší projekt v Zastavěném území v rámci Jihomoravského kraje)

Cena českého příhraničí (nejlepší projekt na území Jihočeského, Jihomoravského kraje či Vysočiny)

Cena rakouského příhraničí (nejlepší projekt na území Horního či Dolního Rakouska)

Harmonogram soutěže

  • 2. 2. – 31. 3. 2023 – Přihlašování realizovaných projektů do soutěže

  • 21. 2. 2023 – Online konference na téma Voda ve městě

  • 1. 8. 2023 – Zveřejnění finálových projektů

  • 1. 8. – 15. 10. 2023 – Online hlasování veřejnosti o Cenu sympatie

  • 1. 11. 2023 - Vyhlášení vítězů na konferenci Adapterra Awards


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy