Konec skládek v kraji

Nový Jičín plánuje moderní zařízení na zpracování odpadu s optickým tříděním, které by mělo být v provozu od roku 2026. Podobná zařízení, jako je např. v Ostravě, umožňují lepší třídění a recyklaci odpadu. Investice do takových zařízení jsou však nákladné a vyžadují řešení širších dopadů.


V rámci úsilí o recyklaci odpadů a zvýšení jejich využití se usilovně pracuje na výstavbě moderního technického zařízení. Tato nová infrastruktura bude využívat technologie optického třídění k oddělení užitečných surovin ze smíšeného komunálního odpadu a objemného odpadu. Současně se očekává, že zařízení bude schopné zpracovávat sekundární suroviny z primární separace, jak bylo oznámeno v rámci přípravy stavby podle zprávy o EIA.

Vedení města Nový Jičín očekává, že nové zařízení na zpracování odpadu Cevyko začne fungovat od roku 2026. To by mělo vést k lepšímu třídění a optimalizovaným postupům recyklace, což povede k zvýšené separaci využitelných složek komunálního odpadu, konstatovala Eva Bártková z Odboru životního prostředí Městského úřadu Nový Jičín.

Podobná zařízení již existují, například v Ostravě v rámci areálu OZO od roku 2023. Aleš Bohúň, náměstek ostravského primátora, zdůraznil, že jde o první moderní linku v republice, která je schopna třídit smíšený komunální odpad na využitelné suroviny, včetně biologického odpadu, a předat je k dalšímu použití.

Vzhledem k tomu, že od roku 2030 nebude možné skládkovat další využitelný odpad, budou podobná zařízení nezbytností pro města po celé republice. To potvrzuje Dita Cěrová, mluvčí krnovské radnice, která uvádí, že se připravují na realizaci nové dotřiďovací linky na papír a plast.

Stavba takových zařízení však vyžaduje značné investice. Kromě finančních nákladů musí města také řešit různé širší aspekty, jako je ovlivnění oblasti, které přesahují jejich území, jak upozornil Václav Frgal, jednatel TS Bruntál.

Toto omezení je zvláště patrné v menších oblastech, jako je Bruntál, kde nemohou být realizovány velké investiční projekty. Frgal však uvádí, že vzhledem k tomu, že se nacházejí v okrajové oblasti kraje, hodlají využívat nově vzniklá likvidační místa v hustě osídlených lokalitách, kde se předpokládá výhodnější ekonomický model.

Opava je příkladem města, které se také snaží optimalizovat svoje odpadové hospodářství. Město plánuje stavbu bioplynové stanice severně od Opavy, kde se očekává roční objem zpracovaného bioodpadu na úrovni 6 500 tun. Podle Martina Kása, mluvčího magistrátu města Opava, byla projektová dokumentace bioplynové stanice již schválena.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy